Chleb dietetyczny
Chleb
dietetyczny
50g Carbalose Flour
4g suszonych drożdży
1/3 szklanki mleka
1/3 łyżeczki cukru
100g curd cheese (coś jak nasz twaróg)
3 jajka
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mix herbs (mieszanki ziołowej, suszonej)
WYKONANIE:
Otręby, mąkę i drożdże wsypać do miski. Mleko podgrzać razem z cukrem. Wlać do mąki i otrębów, zamieszać.

Zanim zacznę -
chwila na wyjaśnienia.
Piekłam go po
raz drugi, modyfikując wcześniejszy pomysł (przepis). Wyszedł mi już o wiele
lepszy i godny już jest wstawienia na blog, ale jestem pewna, że nowsze wersje
niedługo również powstaną w celu ulepszenia tego przepisu.
W tym
przepisie po raz pierwszy użyłam nowej mąki - CARBALOSE FLOUR
Jest to biała
mąka robiona głównie z pszenicy.
Jej zaletą
jest niska zawartość węglowodanów: Net carbs w 100g (1szkl) = ok 19g .
Dla mnie brzmi
dobrze.
Zdaję sobie
sprawę, że nie każdy ma dostęp do tej mąki a użycie mąki pszennej zmieni
oczywiście postać rzeczy i trudno będzie chleb nazwać dietetycznym.
Ale do
eksperymentujących świat należy!
Istnieje coś
takiego jak mąka sojowa. Może ten rodzaj niskiej w węglowodany mąki również
doskonale zastąpi mąkę pszenną? Niedługo na pewno spróbuję i zdam relację.
SKŁADNIKI:
6 łyżek
otrębów owsianych
2 łyżki
otrębów pszennych50g Carbalose Flour
4g suszonych drożdży
1/3 szklanki mleka
1/3 łyżeczki cukru
100g curd cheese (coś jak nasz twaróg)
3 jajka
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
1/2 łyżeczki mix herbs (mieszanki ziołowej, suszonej)
WYKONANIE:
Otręby, mąkę i drożdże wsypać do miski. Mleko podgrzać razem z cukrem. Wlać do mąki i otrębów, zamieszać.
Curd cheese wymieszać z 3 żółtkami, czosnkiem i mix herbs

Wlać do miski i wymieszać całość dokładnie. Powstanie dość gęsta papka i to jest normalne.

Białka ubić na sztywno i po łyżce dodawać do mieszanki otrębowo-mącznej. Mieszać delikatnie, tak aby za bardzo nie rozbić białek.

Po połączeniu wszystkich składników przełożyć masę do formy (forma 10 x 21cm)

Wlać do miski i wymieszać całość dokładnie. Powstanie dość gęsta papka i to jest normalne.
Białka ubić na sztywno i po łyżce dodawać do mieszanki otrębowo-mącznej. Mieszać delikatnie, tak aby za bardzo nie rozbić białek.
Po połączeniu wszystkich składników przełożyć masę do formy (forma 10 x 21cm)
Wstawić do rozgrzanego uprzednio piekarnika.Piec w temp 180st C ok 50 min. Po upieczeniu wyjąc z formy i studzić na kratce, tak aby był przepływ powietrza

Ja nie mogłam się powstrzymać i pokroiłam jakieś pół godz po upieczeniu. Chleb nadal był ciepły w środku i lekko wilgotnawy, ale smakował super , nawet z samym masłem...mmmm...




Smacznego
Ja nie mogłam się powstrzymać i pokroiłam jakieś pół godz po upieczeniu. Chleb nadal był ciepły w środku i lekko wilgotnawy, ale smakował super , nawet z samym masłem...mmmm...
Smacznego
PS. A tak wyglądało dzisiejsze śniadanie z użyciem chlebka. Kanapki z łososiem, szynką, serem... mniam.....


Komentarze