Papryka Nadziewna

SKŁADNIKI:

Papryka- 5 dużych sztuk
2 trójkąty serka topionego  (light)
50g serka ''philadelphia light'' (taki: TU KLIKNIJ )
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
100g pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
2 pomidory (średniej wielkości)
1/2 zielonej papryczki chilli (lub przyprawa hot chilli)
8 łyżeczek mozzarelli (na diecie można pominąć ten składnik)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżeczka czerwonego pesto
ok 10 listków bazylii
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki przyprawy typu Kucharek
kilka łyżek wody


PRZYGOTOWANIE:

Paprykę (jeśli potrzeba) ścinamy lekko u podstawy, tak aby ''stała''. Uważać by nie rozbić dziury w spodzie. Górę papryki ścinamy robiąc ''czapeczkę''. Usuwamy pestki.

 

Pomidory obieramy ze skórki , kroimy w kostkę.Szatkujemy bazylię, dodajemy do pomidorów.


Podsmażamy ( na spryskanej olejem patelni) mięso mielone przez około 5 min. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory z bazylią.



Następnie kolejno dodajemy : kucharek, pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną papryczkę chilli, pokrojone w kostkę pieczarki, 4 łyżeczki koncentratu, 2 łyżki wody i dusimy przez 15 min.

Mieszamy serek philadelphia, serek topiony i łyżeczkę pesto razem, dorzucamy do duszonego mięsa.

Gotujemy powoli przez 5 min.
1 łyżkę mąki kukurydzianej mieszamy z 2 łyżkami wody. Wlewamy powoli do garnka ciągle mieszając.Gotujemy 2-3 min.



Na dno każdej papryczki wsypujemy małą łyżeczkę startej mozzarelli.



Wkładamy duszone mięso.
Kroimy w pół plastry czerwoną cebule i kładziemy na nadzianej papryczce, posypujemy odrobiną mozzarelli.

 

Kładziemy ''czapeczki'' lekko uciskając.



Wkładamy do blaszki (lub naczynia żaroodpornego) , przykrywamy i zapiekamy ok 30 min w temp 180st C. Jeżeli lubimy paprykę bardziej miękką, pieczemy 10 min dłużej.



Smacznego
EG

Komentarze

Iza pisze…
Super te papryki, u mnie nie lubia pieczarek, ale cos tam na pewno zgapię:)

Popularne posty