Bananowo- Kakaowe placuszki śniadaniowe
Sobota! Każdy powinien mieć soboty wolne by się polenić i zrobić sobie frymuśne śniadanie, ja niestety nie zawsze mam wolne ale jak już mam...to szaleję w kuchni 🙂 Dziś polecam coś z serii #bolubięsłodko - kakaowo-bananowe placuszki śniadaniowe z dodatkiem - oczywiście sezonowej figi w syropie (czyli podduszona figa z cukrem). Placuszki wyszły mięciutkie, puchate i niesamowicie smaczne, przynajmniej dla mnie, bo Pełnoletnia Panna Córcia nie bardzo się zachwyciła
SKŁADNIKI:
2 jajka
180 ml mleka
250g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru lub miodu
2 banany (dojrzałe)
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
kilka fig
SKŁADNIKI:
2 jajka
180 ml mleka
250g mąki pszennej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru lub miodu
2 banany (dojrzałe)
1 łyżeczka kakao
Dodatkowo:
kilka fig
cukier
WYKONANIE:
Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smaż na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony.
WYKONANIE:
Banana rozgniatamy widelcem na papkę. Dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Smaż na małym ogniu po ok 3 minuty z każdej strony.
Po ich przygotowaniu można je podawać z ulubioną konfiturą. Smacznego!
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Saturday! Saturday! Everyone should have Saturdays off to get lazy and make a delicious breakfast, unfortunately I do not always have time off work on Saturdays, but when I do... I go crazy in the kitchen 🙂 Today I recommend Cocoa and Banana Pancakes with an addition - of course seasonal figs in syrup (i.e. stewed fig with sugar).The pancakes came out soft, fluffy and incredibly tasty, at least for me, because Miss Daughter was not very impressed
INGREDIENTS:
2 eggs
180 ml of milk
250g of wheat flour
1 heaped teaspoon of baking powder
2 tablespoons of icing sugar or honey
2 bananas (ripe)
1 teaspoon of cocoa
Additionally:
a few figs
sugar
METHOD:
Mash the banana with a fork. Add the rest of the ingredients and mix thoroughly. The dough should have the consistency of thick cream.
Fry on low heat for about 3 minutes on each side.
Pancakes can be served with your favourite jam. Enjoy!
SMACZNEGO
Komentarze