Pulled BBQ Jackfruit wrap

Hello ludziki 💗⁠

Dzisiaj pomysł na pyszny wrap z chlebowcem. To moje podejscie do tego popularnego wegańskiego dania. Ostatnio co raz czésciej skłaniam się ku wegańskim potrawom. Przy tak wielu szeroko dostępnych alternatywach łatwo jest gotować bez mięsa więc poszerzam swoje horyzonty💚🌱⁠

PRZEPIS:

⁠▪️1 puszka (400g) chlebowca ⁠(w wodzie, nie marynowany czy syropie)⁠

⁠Odcedz, wypłucz i obsusz w papierowym ręczniku.⁠⁠


▪️Wymieszaj z przyprawą BBQ ⁠

- ja robię własną:

1 łyżka wędzonej papryki

2 łyżeczki brązowego cukru

1 łyżeczka czosnku granulowanego

1 łyżeczka zmielonych ziaren musztardy

½ łyżeczki pieprzu czarnego

1 ½ łyżeczki soli

¼ łyżeczki chilli)

Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, dodaj chlebowiec, podsmaż ok 2-3min.⁠

Dodaj około szkl wody, wymieszaj. Zmniejsz ogień, przykryj i gotuj przez około 35 minut od czasu do czasu mieszając

⁠Rozdrobnij widelcem, można dodatkowo polać sosem BBQ⁠ 😉

Podawać jako wrap albo w chlebku pita

______

⁠🇬🇧

⁠Hello beautiful people 💗⁠

Lunch idea for today; delicious pulled BBQ jackfruit wrap.⁠ This is my first attempt on this popular vegan dish🌱⁠

✔️RECIPE:⁠

⁠▪️1 can green jackfruit⁠ (just be sure its in water, not in brine or syrup)⁠

⁠⁠Drain, rinse and pat dry jackfruit.⁠


▪️Coat it in BBQ seasoning.

I make my own:

1 tbsp smoked paprika

2 tsp brown sugar

1 tsp granulated garlic

1 tsp mustard powder

½ tsp black pepper

1½ tsp salt

1/4 tsp chilli

⁠Heat 2 tbsp of oil in a large pan, fry seasoned jackfruit for 2-3mins.⁠

Add around 1 cup of water, stir, put lid on, reduce heat to low and simmer for 35min. Stir occasionally.⁠

Shred the jackfruit with fork. You can serve with BBQ sauce either in wrap or pita bread


SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty