Ryba po grecku

Coś ze świąt, szybkie i proste danie popularne na polskich stołach :)

SKŁADNIKI:

4 duże marchewki
2 duże pietruszki
3 cebule
200g koncentratu pomidorowego
100ml wody
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
1 łyżeczka przyprawy typu kucharek
0,5 kg białej ryby

WYKONANIE:

1. Cebulę pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju.



2. Marchew i pietruszkę zetrzeć. Dodać do cebuli.



3. Dolać wodę, przyprawy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i dusić razem kolejne 5 min.



4. Kawałki ryby oprószyć przyprawami, następnie obtoczyć w mące i usmażyć.

 

5. W naczyniu ułożyć grubą warstwę warzyw (ok 2/3 z porcji)

 

6. Na warzywa ułożyć rybę. Na rybę ułożyć pozostałą część warzyw. Gotowe :)





Smacznego 

Komentarze

Popularne posty