Ryba po grecku
Coś ze świąt, szybkie i proste danie popularne na polskich stołach :)
SKŁADNIKI:
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
3 cebule
200g koncentratu pomidorowego
100ml wody
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
1 łyżeczka przyprawy typu kucharek
0,5 kg białej ryby
WYKONANIE:
1. Cebulę pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju.

2. Marchew i pietruszkę zetrzeć. Dodać do cebuli.

3. Dolać wodę, przyprawy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i dusić razem kolejne 5 min.

4. Kawałki ryby oprószyć przyprawami, następnie obtoczyć w mące i usmażyć.

5. W naczyniu ułożyć grubą warstwę warzyw (ok 2/3 z porcji)

6. Na warzywa ułożyć rybę. Na rybę ułożyć pozostałą część warzyw. Gotowe :)


SKŁADNIKI:
4 duże marchewki
2 duże pietruszki
3 cebule
200g koncentratu pomidorowego
100ml wody
ziele angielskie
liść laurowy
pieprz
1 łyżeczka przyprawy typu kucharek
0,5 kg białej ryby
WYKONANIE:
1. Cebulę pokroić w plastry, podsmażyć na odrobinie oleju.
2. Marchew i pietruszkę zetrzeć. Dodać do cebuli.
3. Dolać wodę, przyprawy i dusić ok 20 min na małym ogniu. Na koniec dodać koncentrat pomidorowy i dusić razem kolejne 5 min.
4. Kawałki ryby oprószyć przyprawami, następnie obtoczyć w mące i usmażyć.
5. W naczyniu ułożyć grubą warstwę warzyw (ok 2/3 z porcji)
6. Na warzywa ułożyć rybę. Na rybę ułożyć pozostałą część warzyw. Gotowe :)
Smacznego
Komentarze