Ciasto z bakaliami

Jeden z przepisów z moich starych zeszytów. Robiąc nawet nie wiedziałam czy wyjdzie i jak to wyglądać będzie. Na szczęście wyszło całkiem smaczne, przynajmniej tak słyszałam... bo ja nie jem ze względów na dietę. Ostrzegam, że całe ciasto ma z pewnością powyżej 4tys kalorii więc nawet mała porcja będzie was kosztowała ok 400kcal



SKŁADNIKI:

250g masła (w temperaturze pokojowej)
250g mąki
125g cukru pudru
5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
75g rodzynek
75g suszonych moreli
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli (dodać do białek)

Opcjonalnie czekolada do polania




WYKONANIE:

1. Miękkie masło pokroić w plastry, dodać cukier puder i utrzeć. Dodać stopniowo żółtka i dalej ucierać.

2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia - utrzeć.

3. Dodać rodzynki, morele i esencję waniliową i wszystko razem wymieszać.

4. Ubić białka na sztywną piankę i stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając aż się białka wkomponują w ciasto.



5. Wylać w foremkę jak na babkę łaciatkę (dziura w środku)



6. Piec ok 50 min w temp 180 st (sprawdzić patyczkiem czy suchy). Gdy ciasto wystygnie można polać polewą czekoladową.



 



Smacznego

Edyta

Komentarze

Popularne posty