Ciasto z bakaliami

SKŁADNIKI:
250g masła (w temperaturze pokojowej)
250g mąki
125g cukru pudru
5 jajek (oddzielić żółtka od białek)
75g rodzynek
75g suszonych moreli
1 łyżeczka esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli (dodać do białek)
Opcjonalnie czekolada do polania
WYKONANIE:
1. Miękkie masło pokroić w plastry, dodać cukier puder i utrzeć. Dodać stopniowo żółtka i dalej ucierać.
2. Dodać mąkę, proszek do pieczenia - utrzeć.
3. Dodać rodzynki, morele i esencję waniliową i wszystko razem wymieszać.
4. Ubić białka na sztywną piankę i stopniowo dodawać do masy, delikatnie mieszając aż się białka wkomponują w ciasto.

5. Wylać w foremkę jak na babkę łaciatkę (dziura w środku)

6. Piec ok 50 min w temp 180 st (sprawdzić patyczkiem czy suchy). Gdy ciasto wystygnie można polać polewą czekoladową.




Smacznego
Edyta
Komentarze