Żeberka słodko- pikantne

SKŁADNIKI:

1.8 kg żeberek

Marynata
1 czubata łyżeczka ciemnego pieprzu
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka hot chilli przyprawy
160g dżemu morelowego
160g miodu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
4 łyżki ketchupu
6 ziarenek ziela angielskiego

WYKONANIE:


Wszystkie składniki na marynatę wymieszać.

 

Marynatę przerzucić w duże pudełko. Wrzucić żeberka, pojemnik zamknąć i wstrząsnąć delikatnie kilka razy tak by marynata obtoczyło mięso.



Zostawić w marynacie na co najmniej 6 godzin. Można przygotować wieczorem i zostawić na całą noc albo i dłużej. Żeberka przełożyć na blaszkę polewając je marynatą.



Zapiekać ok godziny pod przykryciem (temp 180st C z termoobiegiem). Odkryć i zapiekać 15 min.



Zapiekać tak długo jak mamy ochotę. Ja lubię jak się sos lekko przypali...mniam...





Smacznego 

Edyta

Komentarze

Popularne posty