Warzywne Green Thai Curry

Kuchnia tajska to jedna z moich ulubionych, dlatego dość często gości w mojej kuchni.

Dieta Weight Watches - PURPLE 5SP w jednej porcji. Całość 4 porcje (20SP)


SKŁADNIKI:

1 puszka mleka kokosowego light
200g cukini
100g zielonej fasolki
220g papryki czerwonej
1/2 średniej cebuli
1/2 czerwonej papryczki chilli
50g zielonej pasty (green thai paste)
1/2 łyżeczki sosu rybnego (fish sauce)
sok z 1 limonki
2 łyzki posiekanej kolendry
sól



WYKONANIE:

1. Spryskać dużą patelnie lub garnek olejem, dodać pokrojone warzywa (cukinia, fasolka, papryka,chilli, cebula)  i  smażyć przez ok 5 min.

2. Wlać mleko kokosowe i gotować (bez przykrycia) około 15min okazjonalnie mieszając.

3. Dodać green thai paste, wymieszać. Doprawić solą i sosem rybnym i gotować ok 10 min.

4. Na koniec dodać sok z limonki - moja rada: dodać najpierw część soku i spróbować, żeby nie było za kwaśne, czasem wystarcza sok z połowy limonki. Dodac kolendrę. Podawać z ryżem



⁠⁠_______________________
🇬🇧⁠
Thai cuisine is one of my favourites, that's why its often on my table⁠
🟣Weight Watches PURPLE 5SP in one serving. Whole recipe 4 servings⁠

INGREDIENTS:⁠
⁠1 can of light⁠ coconut milk⁠
200g zucchini⁠
100g green beans⁠
220g red pepper⁠
1/2 medium onion⁠
1/2 red chilli pepper⁠
50g green thai paste⁠
1/2 teaspoon fish sauce⁠
juice of 1 lime⁠
2 tbsp chopped cilantro⁠
sól⁠
⁠⁠
METHOD:⁠
⁠1. Spray a large frying pan or pot with oil, add chopped vegetables (zucchini, beans, peppers, chillies, onions) and fry for 5min
2. Pour coconut milk and cook (uncovered) for about 15min stirring occasionally⁠
3. Add green thai paste, mix. Season with salt and fish sauce and cook for 10min⁠
4. Finally, add lime juice. TIP: add bit of juice and taste if it's no too sour, sometimes half a lime juice is enough. Add coriander. Serve with rice⁠




SMACZNEGO

Edyta

Komentarze

Popularne posty