Mus czekoladowy
Witam wszystkich 💕Mus czekoladowy to jeden z najłatwiejszych do przyrządzenia deserów. Jeśli masz kuchenkę mikrofalową i mikser, to możesz zrobić domowy mus w kilka minut. Kremowy, lekki i puszysty, po prostu pycha...
SKŁADNIKI:
3 białka jajek (ja używam pasteryzowanych)
125g gorzkiej czekolady
10g niesolonego masła
125ml śmietanki kremówki
35g drobnego cukru
WYKONANIE:
Do miski włóż czekoladę i masło. Rozpuść w kuchence mikrofalowej w 30-sekundowych seriach, mieszając w międzyczasie. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę, aż będzie sztywna
Białka włoż do dużej miski, dodać cukier i ubij na sztywno
Wlej letnią czekoladę do śmietany. Delikatnie przemieszaj.
Dodaj 1/4 ubitych białek do masy czekoladowej. Wymiesza j do połączenia.
Wlej mieszankę czekolady do pozostałych białek. Wymieszaj delikatnie do połączenia wszystkich składników
Przelej do małych szklaneczek lub słoiczków. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc
Chocolate mousse is one of the easiest desserts to make. If you have a microwave and hand mixer you can make mousse in few minutes. Rich and creamy, yet light and fluffy dessert. Absolutely yummy😋
INGREDIENTS:
3 eggs whites ( I use pasteurised)
125g dark chocolate
10g unsalted butter
125ml double cream
35g caster sugar (superfine white sugar)
METHOD:
Place chocolate and butter in a bowl. Melt in the microwave in 30 second bursts, stirring in between, until smooth. Set aside to cool
Beat cream until stiff peaks form
Place egg whites in a large bowl add sugar and whisk until firm peaks form.
Pour lukewarm chocolate into cream. Fold through.
Add 1/4 of beaten egg whites into chocolate mixture. Fold through until incorporated.
Pour chocolate mixture into egg whites. Fold through until incorporated and no more white lumps remain
Divide mixture between 4 small glasses or pots. Refrigerate for few hours or overnight
SKŁADNIKI:
3 białka jajek (ja używam pasteryzowanych)
125g gorzkiej czekolady
10g niesolonego masła
125ml śmietanki kremówki
35g drobnego cukru
WYKONANIE:
Do miski włóż czekoladę i masło. Rozpuść w kuchence mikrofalowej w 30-sekundowych seriach, mieszając w międzyczasie. Odstaw do ostygnięcia.
Ubij śmietanę, aż będzie sztywna
Białka włoż do dużej miski, dodać cukier i ubij na sztywno
Wlej letnią czekoladę do śmietany. Delikatnie przemieszaj.
Dodaj 1/4 ubitych białek do masy czekoladowej. Wymiesza j do połączenia.
Wlej mieszankę czekolady do pozostałych białek. Wymieszaj delikatnie do połączenia wszystkich składników
Przelej do małych szklaneczek lub słoiczków. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc
_____________________________________________________
Chocolate mousse is one of the easiest desserts to make. If you have a microwave and hand mixer you can make mousse in few minutes. Rich and creamy, yet light and fluffy dessert. Absolutely yummy😋
INGREDIENTS:
3 eggs whites ( I use pasteurised)
125g dark chocolate
10g unsalted butter
125ml double cream
35g caster sugar (superfine white sugar)
METHOD:
Place chocolate and butter in a bowl. Melt in the microwave in 30 second bursts, stirring in between, until smooth. Set aside to cool
Beat cream until stiff peaks form
Place egg whites in a large bowl add sugar and whisk until firm peaks form.
Pour lukewarm chocolate into cream. Fold through.
Add 1/4 of beaten egg whites into chocolate mixture. Fold through until incorporated.
Pour chocolate mixture into egg whites. Fold through until incorporated and no more white lumps remain
Divide mixture between 4 small glasses or pots. Refrigerate for few hours or overnight
SMACZNEGO
Komentarze