Mus czekoladowy

Witam wszystkich 💕Mus czekoladowy to jeden z najłatwiejszych do przyrządzenia deserów. Jeśli masz kuchenkę mikrofalową i mikser, to możesz zrobić domowy mus w kilka minut. Kremowy, lekki i puszysty, po prostu pycha...⁠



SKŁADNIKI:

3 białka jajek (ja używam pasteryzowanych) ⁠
125g gorzkiej czekolady⁠
10g niesolonego masła⁠
125ml śmietanki⁠ kremówki⁠
35g drobnego cukru ⁠


WYKONANIE:


Do miski włóż czekoladę i masło. Rozpuść w kuchence mikrofalowej w 30-sekundowych seriach, mieszając w międzyczasie. Odstaw do ostygnięcia.⁠

⁠Ubij śmietanę, aż będzie sztywna⁠

⁠Białka włoż do dużej miski, dodać cukier i ubij na sztywno⁠

Wlej letnią czekoladę do śmietany. Delikatnie przemieszaj. ⁠

⁠Dodaj 1/4 ubitych białek do masy czekoladowej. Wymiesza j do połączenia.⁠

⁠Wlej mieszankę czekolady do pozostałych białek. Wymieszaj delikatnie do połączenia wszystkich składników⁠

⁠Przelej do małych szklaneczek lub słoiczków. Wstaw do lodówki na kilka godzin lub na noc


_____________________________________________________


Chocolate mousse is one of the easiest desserts to make. If you have a microwave and hand mixer you can make mousse in few minutes. Rich and creamy, yet light and fluffy dessert. Absolutely yummy😋



INGREDIENTS:⁠

3 eggs whites ( I use pasteurised)⁠
125g dark chocolate⁠
10g unsalted butter⁠
125ml double cream⁠
35g caster sugar (superfine white sugar)⁠

METHOD:⁠

Place chocolate and butter in a bowl. Melt in the microwave in 30 second bursts, stirring in between, until smooth. Set aside to cool

⁠Beat cream until stiff peaks form

Place egg whites in a large bowl add sugar and whisk until firm peaks form.

⁠Pour lukewarm chocolate into cream. Fold through.⁠

⁠Add 1/4 of beaten egg whites into chocolate mixture. Fold through until incorporated.

⁠Pour chocolate mixture into egg whites. Fold through until incorporated and no more white lumps remain

⁠Divide mixture between 4 small glasses or pots. Refrigerate for few hours or overnight




SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty