Tort naleśnikowy
Dzień dobry kochani. U mnie w tym roku nie ma ciast ani większych wypieków, nie ma babek ani makowców... ale za to mam wiosenno - świątecznie przystrojony torcik naleśnikowy💙
Życzę wszystkim wspaniałych świąt💙
SKŁADNIKI:
▫️Naleśniki
1 3/4 mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kakao
2 1/4 szklanki mleka
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 jajko
▫️Krem
200g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100g białej czekolady
Życzę wszystkim wspaniałych świąt💙
SKŁADNIKI:
▫️Naleśniki
1 3/4 mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kakao
2 1/4 szklanki mleka
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 jajko
▫️Krem
200g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100g białej czekolady
WYKONANIE:
▫️Krem
Rozpuść czekoladę. Ubij mascarpone z cukrem, powoli dodawaj czekoladę, ubijaj aż się wszystko dokłądnie połączy. Wstaw do lodówki
▫️Naleśniki
W miskę wrzuć wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj na głądką masę (można w blender wrzucić)
Podgrzej małą patelnię na średnim ogniu. Wlej łyżkę ciasta i równomiernie rozprowadź. Smaż z obu stron.
Usmażone naleśniki odstaw do całkowitego wystygnięcia
▫️Tort
Rozsmaruj cienką warstwę masy pomiędzy każdym naleśnikiem. Ciasto udekoruj według własnego uznannia. Wstaw do lodówki na conajmniej 2godz przed podaniem
____________________________________________
Good morning my lovelies. Chocolate Crêpe Cake with Cream 💙 Decorated with choco eggs to bring some Easter spirit 😉
✔️INGREDIENTS:
▫️Crepes
1 3/4 flour
2 tbsp cornstarch
2 tsp cocoa
2 1/4 cups milk
3 tbsp maple syrup
1 tsp vanilla bean paste
1 egg
▫️Cream
200g mascarpone
1 tbsp icing sugar
100g white chocolate melts
✔️METHOD:
▫️Cream
Melt chocolate. Whisk mascarpone and sugar together, slowly add chocolate, keep whisking. Cover and refrigerate
▫️Crepes
In a large bowl mix together all ingredients until batter is smooth (you can use blender)
Heat a small pan over medium-high heat. Pour a tablespoon of batter in the pan and spread around evenly. Cook on both sides.
Let crepes to cool completely
▫️Cake:
Spread cream between each crepe layer. Decorate as you wish. Refrigerate for at least 2 hours before serving
▫️Krem
Rozpuść czekoladę. Ubij mascarpone z cukrem, powoli dodawaj czekoladę, ubijaj aż się wszystko dokłądnie połączy. Wstaw do lodówki
▫️Naleśniki
W miskę wrzuć wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj na głądką masę (można w blender wrzucić)
Podgrzej małą patelnię na średnim ogniu. Wlej łyżkę ciasta i równomiernie rozprowadź. Smaż z obu stron.
Usmażone naleśniki odstaw do całkowitego wystygnięcia
▫️Tort
Rozsmaruj cienką warstwę masy pomiędzy każdym naleśnikiem. Ciasto udekoruj według własnego uznannia. Wstaw do lodówki na conajmniej 2godz przed podaniem
____________________________________________
Good morning my lovelies. Chocolate Crêpe Cake with Cream 💙 Decorated with choco eggs to bring some Easter spirit 😉
✔️INGREDIENTS:
▫️Crepes
1 3/4 flour
2 tbsp cornstarch
2 tsp cocoa
2 1/4 cups milk
3 tbsp maple syrup
1 tsp vanilla bean paste
1 egg
▫️Cream
200g mascarpone
1 tbsp icing sugar
100g white chocolate melts
✔️METHOD:
▫️Cream
Melt chocolate. Whisk mascarpone and sugar together, slowly add chocolate, keep whisking. Cover and refrigerate
▫️Crepes
In a large bowl mix together all ingredients until batter is smooth (you can use blender)
Heat a small pan over medium-high heat. Pour a tablespoon of batter in the pan and spread around evenly. Cook on both sides.
Let crepes to cool completely
▫️Cake:
Spread cream between each crepe layer. Decorate as you wish. Refrigerate for at least 2 hours before serving
SMACZNEGO
Komentarze