Tort naleśnikowy

Dzień dobry kochani. U mnie w tym roku nie ma ciast ani większych wypieków, nie ma babek ani makowców... ale za to mam wiosenno - świątecznie przystrojony torcik naleśnikowy💙⁠

⁠Życzę wszystkim wspaniałych świąt💙


SKŁADNIKI:


▫️Naleśniki⁠
1 3/4 mąki
2 łyżki mąki kukurydzianej
2 łyżeczki kakao
2 1/4 szklanki mleka
3 łyżki syropu klonowego
1 łyżeczka pasty waniliowej
1 jajko

▫️Krem⁠
200g mascarpone
1 łyżka cukru pudru
100g białej czekolady


WYKONANIE:

▫️Krem
Rozpuść czekoladę. Ubij mascarpone z cukrem, powoli dodawaj czekoladę, ubijaj aż się wszystko dokłądnie połączy. Wstaw do lodówki

▫️Naleśniki⁠

W miskę wrzuć wszystkie składniki na ciasto i wymieszaj na głądką masę (można w blender wrzucić)
⁠Podgrzej małą patelnię na średnim ogniu. Wlej łyżkę ciasta i równomiernie rozprowadź.⁠ Smaż z obu stron.
Usmażone naleśniki odstaw do całkowitego wystygnięcia

⁠▫️Tort
Rozsmaruj cienką warstwę masy pomiędzy każdym naleśnikiem. Ciasto udekoruj według własnego uznannia. Wstaw do lodówki na conajmniej 2godz przed podaniem

____________________________________________

Good morning my lovelies. Chocolate Crêpe Cake with Cream 💙⁠ Decorated with choco eggs to bring some Easter spirit 😉


✔️⁠INGREDIENTS:

▫️Crepes⁠
1 3/4 flour
2 tbsp cornstarch⁠
2 tsp cocoa
2 1/4 cups milk⁠
3 tbsp maple syrup⁠
1 tsp vanilla bean paste
1 egg

▫️Cream⁠

200g mascarpone
1 tbsp icing sugar
100g white chocolate⁠ melts

✔️METHOD:

▫️Cream⁠
Melt chocolate. Whisk mascarpone and sugar together, slowly add chocolate, keep whisking. Cover and refrigerate

⁠▫️Crepes⁠
In a large bowl mix together all ingredients until batter is smooth (you can use blender)
⁠Heat a small pan over medium-high heat. Pour a tablespoon of batter in the pan and spread around evenly.⁠ Cook on both sides.
Let crepes to cool completely

▫️Cake:
Spread cream between each crepe layer. Decorate as you wish. Refrigerate for at least 2 hours before serving



SMACZNEGO


Komentarze

Popularne posty