Pierogi z wiśniami

Uwielbiam pierogi z wiśniami. Niestety nie mam świeżych wiśni i często robię z wiśni mrożonych....trochę trudniej się lepi ale co tam, ważne że smakują wyśmienicie. 


SKŁADNIKI:

CIASTO:
300g mąki
150ml wody
1 jajko

500g mrożonych wiśni
4 łyżki cukru (rozmrożone wiśnie posypać cukrem, delikatnie wymieszać)




WYKONANIE:


1. Z mąki usypać mały kopiec, zrobić dołek i wbić jajko. Wymieszać delikatnie z mąką, dolewać po trochu wody i łączyć z mąką. Wyrobić ciasto.
(dodałam trochę proszku z buraczków do mąki, żeby ciasto miało ciekawszy kolor)

2. Podzielić ciasto na części. Kawałek ciasta rozwałkować, wyciąć kółka brzegiem np szklanki

3. Nałożyć kilka wiśni, dokładnie zlepić brzegi.

4. Pierogi ułożyć na posypanej mąką tacy.

5. Zagotować wodę w dużym garnku. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę. Delikatnie wymieszać, by nie przykleiły się do dna. Gdy wypłyną gotować ok 2 min. Odcedzić.

6. Podawać z dodatkiem śmietany z cukrem... pyszności...


▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️▫️▫️⁠▫️▫️▫️


I love morello cherry dumplings. Unfortunately, I don't have fresh morello cherries and I often make my dumplings with frozen cherries ... a bit more sticky to work with but who cares, it's important that they taste great.


INGREDIENTS:

DOUGH:
300g of flour
150 ml of water
1 egg

500g of frozen cherries
4 tablespoons of sugar (sprinkle the thawed cherries with sugar, mix gently)




METHOD:


1. Make a small mound of flour, make a hole in the middle and insert an egg. Mix gently with flour, add  water little at the time and combine with flour. Kneed to make a smooth dough. 
(I've added bit of beetroot powder to flour so my dumplings came out nice a pink)

2. Divide the dough into few parts. Roll out 1 piece of dough into a thin log and using glass cut circle roughly 10 cm in diameter. Repeat with the remaining dough portions.

3. Put a few cherries in the centre and carefully seal at the edges.

5. Place the dumplings on a floured tray.

6. Boil water in a large pot. Put the dumplings on boiling water. Mix gently so that they do not stick to the bottom. When they come out, cook for about 2 minutes. Strain.

7. Serve with cream and sugar ... delicious ...






SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty