Bułeczki śniadaniowe

Uwielbiam bułki własnej roboty. Taka ciepła bułeczka na śniadanie to naprawdę rarytas 😋⁠


SKŁADNIKI:⁠

600g mąki pszennej ⁠
40g rozpuszczonego masła⁠ roślinnego
200ml mleka⁠ owsianego
150ml wody⁠
2 łyżeczki cukru⁠
7g drożdży suchych (instant)⁠
1 łyżeczka soli⁠
2 żółtka jajek⁠

WYKONANIE:⁠

Do miski włożyć wszystkie składniki. Mieszać aż wszystko się dobrze połączy (jeśli ciasto jest za gęste dolać odrobinę wody) i wyrobić ciasto.⁠ Przykryć ściereczką i odstawić by wyrosło⁠

Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat, podzielić na 10 części.⁠ Z każdej części zrobić kulkę, spłaszczyć ręką a potem zawinąć w sakiewkę. Ułożyć na blaszce łączeniem sakiewki do dołu, odstawić na 45min do wyrośnięcia⁠

⁠Bułki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać makiem lub innymi ziarnami.⁠ Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec w temp 180C / 15-20min⁠

________________________________________

Quite often Im reaching for home made rolls. Fresh, hot rolls for breakfast are a real treat 😋⁠⁠


INGREDIENTS:

600g plain flour ⁠
40g melted vegan butter⁠
200ml oat milk⁠
150ml water⁠
2 teaspoons of sugar⁠
7g instant yeast⁠
1 teaspoon salt⁠
2 egg yolks⁠


⁠METHOD:

Put all the ingredients in a bowl. Mix everything until combined (if the dough is too thick, add a little water) and knead the dough. Cover with a cloth and set aside to rise⁠

Put the dough on the table and divide it into 10 parts, roll into a ball, flatten it with your hand and then wrap it in a pouch. Place them on the baking tray, set aside for 45 minutes to rise⁠

Brush the rolls with beaten egg, sprinkle with seeds. Put into preheated oven, bake at 180C / 15-20min⁠



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty