Likier Domowy kakaowy
Dziś są moje urodziny, zatem częstuje was domowym kawowym likierem...ja wiem, że jeszcze wcześnie rano, ale co tam, siup za moje zdrowie!! Dosłownie! Bo przyszły wyniki testu na covid i obie z córcią mamy negatywny więc jest więcej powodu do świętowania.Cheers 🍻🍸🎉🥂
Alkoholowy poczęstunek z przepisów mojej mamy, bardzo prosty do przyrządzenia, a jeśli tylko zamienicie kakao na kawę to już całkiem ciekawa wersja wam wyjdzie. Polecam wypróbować
WYKONANIE:
Alkoholowy poczęstunek z przepisów mojej mamy, bardzo prosty do przyrządzenia, a jeśli tylko zamienicie kakao na kawę to już całkiem ciekawa wersja wam wyjdzie. Polecam wypróbować
SKŁADNIKI:
2x 340g mleka skondensowanego
1x 400ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
3 łyżki kakao
spirytus lub wódka (ilość dowolna, w zależności jak mocny chcecie)
2x 340g mleka skondensowanego
1x 400ml mleka zagęszczonego niesłodzonego
3 łyżki kakao
spirytus lub wódka (ilość dowolna, w zależności jak mocny chcecie)
WYKONANIE:
Mleko wlać do garnka, dodać kakao, dokladnie wymieszać.
Na małym ogniu, mieszając co chwilę doprowadzić do wrzenia.
Ostudzić. Po ostudzeniu wlać spirytus. Ilość według własnego uznania. Wlać np 100ml, zamieszać, spróbować i ewentualnie dolewać spirytusu, by dodać ''mocy''.
Wódkę również można użyć zamiast spirytusu, aczkolwiek likier zrobi się bardziej wodnisty.
Przelać w butelkę i gotowe
_____
🇬🇧
Well... it's my birthday today.. Another year behind me. So join me in a toast and let's drink up this home made liquor, cheers!!
This is my mums recipe for home made cocoa liquor, super easy to make, and if you want to substitute cocoa with coffee you will get another yummy version of this wonderful drink.
INGREDIENTS:
2x 340g condensed milk
1x 400ml evaporated milk
3 tablespoons of cocoa
vodka
METHOD:
Pour the milk into the pan, add the cocoa, mix thoroughly. Bring to the boil over low heat, stirring constantly. Cool.
After it has cooled down, pour in the spirit. Quantity at your discretion. Pour e.g. 100ml, stir, try and possibly add some spirit to add 'strength'.
Vodka can also be used in place of spirit, although the liqueur will become more watery.
Pour into a bottle and it's ready
Na małym ogniu, mieszając co chwilę doprowadzić do wrzenia.
Ostudzić. Po ostudzeniu wlać spirytus. Ilość według własnego uznania. Wlać np 100ml, zamieszać, spróbować i ewentualnie dolewać spirytusu, by dodać ''mocy''.
Wódkę również można użyć zamiast spirytusu, aczkolwiek likier zrobi się bardziej wodnisty.
Przelać w butelkę i gotowe
_____
🇬🇧
Well... it's my birthday today.. Another year behind me. So join me in a toast and let's drink up this home made liquor, cheers!!
This is my mums recipe for home made cocoa liquor, super easy to make, and if you want to substitute cocoa with coffee you will get another yummy version of this wonderful drink.
INGREDIENTS:
2x 340g condensed milk
1x 400ml evaporated milk
3 tablespoons of cocoa
vodka
METHOD:
Pour the milk into the pan, add the cocoa, mix thoroughly. Bring to the boil over low heat, stirring constantly. Cool.
After it has cooled down, pour in the spirit. Quantity at your discretion. Pour e.g. 100ml, stir, try and possibly add some spirit to add 'strength'.
Vodka can also be used in place of spirit, although the liqueur will become more watery.
Pour into a bottle and it's ready
SMACZNEGO
Komentarze