Polędwiczki w winie ( 2 w 1 )
Polędwiczki wieprzowe - jedno pieczenie, dwa zastosowania.
SKŁADNIKI:
2x 600g polędwiczki wieprzowej
200g kurek
6 ząbków czosnku
1 cebula duża
garść tymianku cytrynowego
mała garść natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
150ml białego półsłodkiego wina
100ml wody
1/4 łyżeczki + 1/2 łyżeczki kucharka
2 łyżeczki posiekanego koperku
2x 30g masła
WYKONANIE:
Polędwiczki opłukać i poodcinać błony.

Natrzeć pieprzem. Ułożyć w blaszce, czosnek przeciąć na pół i dorzucić do mięsa. Dodać gałązki tymianku i pieprzu. Wlać wodę i wino, posypać 1/4 łyżeczki kucharka.

Przykryć i zapiekać ok 20 min w temp 180st C (piekarnik z termoobiegiem). Gdy mięso się się piecze przygotować grzyby.
Cebulę pokroić w pół plastry i podsmażyć na ok 30g masła.

Grzyby lekko podsmażyć (na pozostałym maśle) , przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu ok 5 min. Odstawić do czasu aż się mięso podpiecze.

SKŁADNIKI:
2x 600g polędwiczki wieprzowej
200g kurek
6 ząbków czosnku
1 cebula duża
garść tymianku cytrynowego
mała garść natki pietruszki
1 łyżeczka pieprzu
150ml białego półsłodkiego wina
100ml wody
1/4 łyżeczki + 1/2 łyżeczki kucharka
2 łyżeczki posiekanego koperku
2x 30g masła
WYKONANIE:
Polędwiczki opłukać i poodcinać błony.
Natrzeć pieprzem. Ułożyć w blaszce, czosnek przeciąć na pół i dorzucić do mięsa. Dodać gałązki tymianku i pieprzu. Wlać wodę i wino, posypać 1/4 łyżeczki kucharka.
Przykryć i zapiekać ok 20 min w temp 180st C (piekarnik z termoobiegiem). Gdy mięso się się piecze przygotować grzyby.
Cebulę pokroić w pół plastry i podsmażyć na ok 30g masła.
Grzyby lekko podsmażyć (na pozostałym maśle) , przykryć pokrywka i dusić na małym ogniu ok 5 min. Odstawić do czasu aż się mięso podpiecze.
Po 20min pieczenia mięsa wyjąc je i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Dodać podsmażoną cebulę i grzyby z sosem z podduszania. Dodać koperek i 1/2 łyżeczki kucharka. Przykryć i zapiekać kolejne 45min w temp 160st C.

Po upieczeniu polędwiczkę można podawać na 2 sposoby.
NUMER 1.
Wyjąć polędwiczkę i ostudzić.

Pokroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.


Po upieczeniu polędwiczkę można podawać na 2 sposoby.
NUMER 1.
Wyjąć polędwiczkę i ostudzić.
Pokroić w cienkie plastry i podawać jako wędlinę.
Komentarze