Klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem
Dziś mamy klopsiki w sosie pomidorowym z makaronem linguine z kawałkami mozzarelli.
SKŁADNIKI:
500 g mielonej wołowiny 5% tłuszczu
1 czubata łyżka stołowa suszonego oregano
1 duże jajko z wolnego wybiegu
sól pieprz
1 pęczek świeżej bazylii
1 średnia cebula
2 ząbki czosnku
Red świeże czerwone chili
2 x 400 g puszki śliwkowych pomidorów
400 g suszonego makaronu
Ser mozzarella
Olej
WYKONANIE:
1. Rozbij jajko do miski, a następnie dodaj szczyptę soli i czarnego pieprzu.Dodaj mięso i wszystko dobrze wymieszaj. Podziel i uformuj w małe klopsiki
2. Obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek, a następnie posiekaj i drobno pokrój lub rozdrobnij chili.Rozgrzej 1 łyżkę oleju na dużej patelni na średnim ogniu, dodaj cebulę i gotuj, aż będzie miękka i lekko złocista.
3. Dodaj czosnek i chili, a gdy tylko zaczną nabrać koloru, dodaj duże liście bazylii.
4. Dodaj pomidory i dopraw do smaku. Zagotuj a następnie trzeba zredukować do lekkiego wrzenia i gotować przez 30 minut, regularnie mieszając.
5. Dodaj klopsiki do sosu i gotuj na wolnym ogniu.
6. Ugotuj makaron i podawaj z sosem z klopsikami i kawałkami mozzarelli.

SMACZNEGO
Komentarze