Udka Nadziewane

SKŁADNIKI:
udka-pałki (11 szt)
150g mięsa mielonego z indyka
400 g pieczarek
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1 jajko
przyprawy:
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego,
kucharek, przyprawa do kurczaka, pieprz
PRZYGOTOWANIE
1. Z udek (pałek) wyjąć kości, nie nacinając wzdłuż, odcinać mięsko od kości, od środka.
Od środka, ostrym nożem naciąć dookoła kości, powoli zsuwając mięso w dół.
Zsuwając mięso i ciągle nacinając dookoła dojdziemy do końca kości i wtedy mięso tak jakby się odwróci na drugą stronę
Odciąć kość.
Powinno zostać samo mięso ze skórą. Tak jak na zdjęciu poniżej, zostaje tylko dziura po kości natomiast udko ani skóra nie są przecięte.
2. Pieczarki zetrzeć. Cebulę drobno posiekać. Wrzucić wszystko do garnka, wcisnąć 2 ząbki czosnku, dodać 1 łyżeczkę kucharka. Dusić pod przykryciem około 15 min
3. Przecedzić pieczarki przez drobne sitko. Uciskać łyżką , by odcedzić dobrze całą wodę z pieczarek. Ostudzić pieczarki.
4. Gdy pieczarki ostygną wrzucić do miseczki połowę podduszonych pieczarek, dodać mięso mielone, jajko, przyprawy (zioła, czosnek, kucharek, pieprz) i wszystko razem dokładnie wymieszać.
5. Nadziewać udka
Farszem wypełniac miejsce po kości, nie żałować farszu.
6. Nadziane udka ułożyć w blaszce, posypać przyprawą do kurczaka. Przykryć i piec 50 min w 180 st (piekarnik elektryczny z termoobiegiem)
7. Po 50 min wyjąc z piekarnika. Udka przełożyć do mniejszego naczynia, posypać pozostałą cześcią podduszonych pieczarek, podalać 3 łyżkami wody, przykryć i zapiekać kolejne 15 min.


Smacznego
Edyta
Komentarze