Kurczak syczuański

Kurczak syczuański - pikantny stir fry z mięsem i kolorowymi warzywami, wszystko w słodko-słonym sosie.

SKŁADNIKI: 

500g piersi z kurczaka (pokrojonej na kawałki) 
1/4 szklanki skrobi kukurydzianej 
1 cebula 
1 czerwona i żółta papryka 
25 małych suszonych czerwonych papryczek chili 
1 łyżka pieprzu szechuan 
1 1/2 łyżeczki mielonego czosnku 
1 łyżeczka mielonego imbiru 
sól i pieprz do smaku 

◾️Sos 
3 łyżki sosu sojowego
1 1/2 łyżki sosu hoisin 
1 łyżka oleju sezamowego 
1 1/2 łyżki brązowego cukru 
1 łyżka skrobi kukurydzianej 
1/4 szkl bulionu z kurczaka


WYKONANIE:


Włóż kurczaka do miski ze skrobią kukurydzianą, solą i pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej olej roślinny na dużej patelni na dużym ogniu. Smaż przez 3-4min z każdej strony na złoty kolor. Wyjmij kurczaka z patelni, odstaw pod przykryciem by nie wystygł. Wrzuć pokrojoną cebulę i paprykę na patelnię. Dodaj papryczki chili i pieprz syczuański, smaż 3-4 min. Dodaj czosnek i imbir; smaż 30 sekund. Włóż kurczaka na patelnię z warzywami. Gdy kurczak i warzywa się gotują wymieszaj wszystkie składniki sosu w małej misce. Wlej sos do patelni i gotuj do momentu, gdy sos zgęstnieje _____ 🇬🇧 Szechuan chicken - spicy stir fry made with meat and colorful vegetables, all tossed in a sweet and savory sauce

_____________________________________

Yummy diner is ready. Ispired by asian kitchen.Spicyschechuan chicken

INGREDIENTS: 

500g chicken breasts (cut into cubes) 
1/4 cup corn starch 
1 onion 
1 red and yellow bell pepper 
25 small dried red chilies 
1 tbsp szechuan peppercorns 
1 1/2 tsp minced garlic 
1 tsp minced ginger 
salt and pepper to taste 

◾️Sauce 
3 tbsp sauce 
1 1/2 tbsp hoisin sauce 
1 tbsp sesame oil 
1 1/2 tbsp brown sugar 
1 tbsp corn starch 
1/4 cup chicken broth 


METHOD:

Place chicken in a bowl with the corn starch and salt and pepper. Toss to combine. Heat the vegetable oil in a large pan over high heat. Fry for 3-4 minutes per side until golden brown. Remove the chicken from the pan, cover to keep warm. Add chopped onion and peppers to the pan. Stir in chilies and szechuan peppercorns. Cook for 3-4 min. Add garlic and ginger to the pan; fry fo 30 sec. Return the chicken to the pan, cook. Whisk together all of the sauce ingredients. Add sauce to the pan and cook until sauce is just thickens



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty