Słodko-pikantne tofu z ryżem
Dzień dobry kochani, co na obiad? Może słodko-pikantne tofu z ryżem was zachęci?
Zrobiłam więcej sosu, ponieważ lubię dodać go do ryżu / warzyw, ale jeśli wolisz mniej sosu, to zrób połowę porcji ♥ ️
SKŁADNIKI:
340g tofu
▫️ Sos Słodko-Pikantny:
4 łyżki sosu sojowego
4 łyżki syropu z agawy
2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego
1 łyżka cydru jabłkowego lub octu ryżowego
2 łyżeczki startego świeżego imbiru
2 łyżki sezamu
szczypta chilli
WYKONANIE:
Wyciśnij całą wodę z tofu i pokrój w kostkę.
Wymieszaj wszystkie składniki na sos i dodaj tofu, wymieszaj i odstaw w marynacie na około godzinę
Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, gdy olej będzie gorący dodaj tofu i smaż na złoty kolor, około 5minut z każdej strony.
Podawaj z ryżem i warzywami
___________________________________________
Hello my lovelies, what's for lunch? Here’s the some sweet & spicy sticky tofu. I’ve made more sauce, because I like having extra for my rice/veg when I make a tofu bowl but if you prefer less sauce, just halve everything and you’re good to go
✔️RECIPE
340g firm tofu
▫️ Sweet & Spicy sauce:
4 tbsp soy sauce
4 tbsp agave syrup
2 tsp toasted sesame oil
1 tbsp apple cider or rice vinegar
2 tsp grated fresh ginger
2tbsp sesame
pinch chilli
Squeeze out all the water from tofu and cut into cubes.
Combine all ingredients for sauce and add tofu, toss it until evenly coated and leave to marinade for about an hour
Heat oil in a non-stick pan at medium heat, once oil is hot, add tofu and fry until golden and crispy, about 5mins each side. Serve with rice and veggies
Komentarze