Słodko-pikantne tofu z ryżem

Dzień dobry kochani, co na obiad? Może słodko-pikantne tofu z ryżem was zachęci?⁠

Zrobiłam więcej sosu, ponieważ lubię dodać go do ryżu / warzyw, ale jeśli wolisz mniej sosu, to zrób połowę porcji ♥ ️⁠

SKŁADNIKI⁠:⁠

⁠340g tofu⁠

⁠▫️⁠ Sos Słodko-Pikantny:⁠

4 łyżki sosu sojowego⁠
4 łyżki syropu z agawy⁠
2 łyżeczki prażonego oleju sezamowego⁠
1 łyżka cydru jabłkowego lub octu ryżowego⁠
2 łyżeczki startego świeżego imbiru⁠
2 łyżki sezamu⁠
szczypta chilli⁠

⁠WYKONANIE:

Wyciśnij całą wodę z tofu i pokrój w kostkę.⁠

Wymieszaj wszystkie składniki na sos i dodaj tofu, wymieszaj i odstaw w marynacie na około godzinę⁠

Rozgrzej olej na nieprzywierającej patelni na średnim ogniu, gdy olej będzie gorący dodaj tofu i smaż na złoty kolor, około 5minut z każdej strony.⁠

Podawaj z ryżem i warzywami⁠


⁠___________________________________________⁠


Hello my lovelies, what's for lunch? Here’s the some sweet & spicy sticky tofu. I’ve made more sauce, because I like having extra for my rice/veg when I make a tofu bowl but if you prefer less sauce, just halve everything and you’re good to go

✔️RECIPE⁠

340g firm tofu⁠

⁠▫️⁠ Sweet & Spicy sauce:⁠

4 tbsp soy sauce⁠
4 tbsp agave syrup⁠
2 tsp toasted sesame oil⁠
1 tbsp apple cider or rice vinegar⁠
2 tsp grated fresh ginger⁠
2tbsp sesame⁠
pinch chilli⁠

Squeeze out all the water from tofu and cut into cubes.⁠

Combine all ingredients for sauce and add tofu, toss it until evenly coated and leave to marinade for about an hour⁠

Heat oil in a non-stick pan at medium heat, once oil is hot, add tofu and fry until golden and crispy, about 5mins each side. Serve with rice and veggies⁠



SMACZNEGO

Komentarze

Popularne posty