Twarogowe kulki z jagodami
SKŁADNIKI:
2 porcje
250g twarogu
40g otrębów owsianych
10g otrębów pszennych
20g mąki kukurydzianej
1 jajko
2 łyżki creme fraiche (lub jogurtu naturalnego)
1/2 -1 łyżki słodziku
ok 1 łyżki agave nectar (taki: TU KLIKNIJ )
garść jagód
WYKONANIE:
Twaróg odcisnąć.

Ja odciskam w papierowych ręcznikach kuchennych.Zawijam ser w papier i lekko zgniatam w kulkę. Jeśli papier robi się mokry dokładam kolejną warstwę.Następnie delikatnie odwijam warstwa po warstwie, uważając, by resztki mokrego papieru nie zostały w serze.

Zanim zaczniecie robić masę twarogową, nastawicie w dużym garnku wodę, w niej będziemy gotować kulki twarogowe.
Wrzucić ser do miski i dodać otręby, mąkę kukurydzianą i jajko.

Wymieszać to wszytko łyżką (nie używać miksera, bo się za bardzo rozbije i papka zrobi). Ma powstać gęsta masa, na tyle gęsta, że łyżka się wbija.

Zużywając całą masę - ulepić kulki

Kulki wrzucać na gotującą się wodę (ja wrzucam wszystkie na raz), delikatnie zamieszać. Gdy kulki wypłyną na powierzchnię, gotować ok 2-3 min.

Odcedzić. Creme faiche wymieszać ze słodzikiem, wyłożyć na kulki. Polać nektarem z agavy, lub łyżką miodu.

Posypać jagodami lub innymi owocami.

Małżonek twierdzi,że dla niego, to deser a nie obiad... Dla mnie- połączenie jednego i drugiego.


Smacznego
Edyta
2 porcje
250g twarogu
40g otrębów owsianych
10g otrębów pszennych
20g mąki kukurydzianej
1 jajko
2 łyżki creme fraiche (lub jogurtu naturalnego)
1/2 -1 łyżki słodziku
ok 1 łyżki agave nectar (taki: TU KLIKNIJ )
garść jagód
WYKONANIE:
Twaróg odcisnąć.
Ja odciskam w papierowych ręcznikach kuchennych.Zawijam ser w papier i lekko zgniatam w kulkę. Jeśli papier robi się mokry dokładam kolejną warstwę.Następnie delikatnie odwijam warstwa po warstwie, uważając, by resztki mokrego papieru nie zostały w serze.
Zanim zaczniecie robić masę twarogową, nastawicie w dużym garnku wodę, w niej będziemy gotować kulki twarogowe.
Wrzucić ser do miski i dodać otręby, mąkę kukurydzianą i jajko.
Wymieszać to wszytko łyżką (nie używać miksera, bo się za bardzo rozbije i papka zrobi). Ma powstać gęsta masa, na tyle gęsta, że łyżka się wbija.
Zużywając całą masę - ulepić kulki
Kulki wrzucać na gotującą się wodę (ja wrzucam wszystkie na raz), delikatnie zamieszać. Gdy kulki wypłyną na powierzchnię, gotować ok 2-3 min.
Odcedzić. Creme faiche wymieszać ze słodzikiem, wyłożyć na kulki. Polać nektarem z agavy, lub łyżką miodu.
Posypać jagodami lub innymi owocami.
Małżonek twierdzi,że dla niego, to deser a nie obiad... Dla mnie- połączenie jednego i drugiego.
Smacznego
Edyta
Komentarze