Ciasto biszkoptowe z truskawkami na szybko
Dzień dobry😊 Szybkie ciasto biszkoptowe z truskawkami. Doskonałe do popołudniowej kawusi.
Miłego dnia! Edyta♡
Miłego dnia! Edyta♡
SKŁADNIKI
200g masła
250g drobnego cukru
6 jajek (temperatura pokojowa)
340g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g truskawek
KRUSZONKA
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
200g masła
250g drobnego cukru
6 jajek (temperatura pokojowa)
340g mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250g truskawek
KRUSZONKA
4 łyżki mąki
4 łyżki cukru
2 łyżki miękkiego masła
WYKONANIE
Masło roztopić na malutkim ogniu. Ostudzić.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Następnie stopniowo, miksując na najwyższych obrotach miksera, dodaj stopniowo cukier po jednej łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz obroty i dodaj po jednym żółtku i ubijaj.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj a małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj roztopione masło i miksuj chwile aż masa będzie gładka. Przelej ciasto do blaszki (35x25cm). Na wierzchu ułóż plasterki truskawek.
Posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę i pokruszyć w palcach).
Piecz 40 min/ 180C.
Masło roztopić na malutkim ogniu. Ostudzić.
Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywno. Następnie stopniowo, miksując na najwyższych obrotach miksera, dodaj stopniowo cukier po jednej łyżce. Kiedy cukier się rozpuści, zmniejsz obroty i dodaj po jednym żółtku i ubijaj.
Do masy jajecznej dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksuj a małych obrotach tylko do połączenia się składników. Na koniec dodaj roztopione masło i miksuj chwile aż masa będzie gładka. Przelej ciasto do blaszki (35x25cm). Na wierzchu ułóż plasterki truskawek.
Posypujemy kruszonką (składniki na kruszonkę i pokruszyć w palcach).
Piecz 40 min/ 180C.
SMACZNEGO
Komentarze