Proste ciasto jogurtowe

Wielu z nas nie ma czasu na przygotowywanie nie wiadomo jak pracochłonnych ciast, więc najchętniej sięgam po takie ekspresowe w przygotowaniu. Ciasto jogurtowe jest doskonałym przykładem, nie potrzeba nawet miksera.


SKŁADNIKI:


Mokre składniki
130g jogurtu
180ml  mleka
50g cukru pudru
1 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
55ml (4łyżki) oleju (użyłam oleju słonecznikowego)


Suche składniki
250g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/4 łyżeczki soli



WYKONANIE:


1. Rozgrzej piekarnik do 175stopni C, wyłóż foremkę papierem pergaminowym.

2. Połącz wszystkie mokre składniki w dużej misce i mieszaj aż cukier się rozpuści.

3. W innej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Dodaj do składników na mokro i delikatnie mieszaj aż wszystko się połączy. Ciasto powinno być w miarę gęste

4. Włóż ciasto do piekarnika i piecz przez 45–50 minut lub do momentu, aż wykałaczka włożona w pobliżu środka ciasta wyjdzie czysta.

5. Gdy ciasto ostygnie posyp cukrem pudrem


▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️⁠▫️▫️⁠▫️⁠▫️⁠

Many of us do not have the time to prepare complex, time-consuming cakes, so quite often I'm reaching for something easy and quick to make. Yogurt cake is a great example of that, and you don't even need a mixer to make it. 


INGREDIENTS:

Wet ingredients
130g yogurt
180ml milk
50g icing sugar
1 1/2 teaspoon vanilla paste
55ml sunflower oil

Dry ingredients
250g flour
1.5 teaspoons of baking powder
1/4 teaspoon baking soda
1/4 teaspoon salt


METHOD:

1. Preheat the oven to 180°C
2. Combine all the wet ingredients in a large bowl and stir until the sugar dissolves.
3. In another bowl, mix all dry ingredients. Add wet ingredients and mix gently until everything is combined. The batter should be relatively thick
4. Pour the mixture into baking tin and bake for 45-50 minutes or until the toothpick inserted near the center of the dough comes clean.
 


SMACZNEGO

Popularne posty