Królik w grzybach
SKŁADNIKI:
2,5 kg królika
1 średnia cebula
40g suszonych leśnych grzybów
150g pieczarek
2 liście laurowe
1/2 łyżki kucharka
3 szt ziela angielskiego
1 liść kaffir lime (suszony liść limonki)
szczypta pieprzu szechuan
WYKONANIE:
Królika obsmażyć z każdej możliwej strony.
![](https://4.bp.blogspot.com/-J36zZQ-7uFw/TnJ-DCLXdNI/AAAAAAAAAk8/fLuPDkkEzM8/s320/DSC_2324.JPG)
Przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, liść limonki, ziele angielskie, kucharek i pieprz szechuan. Podlać 2 kubkami wody, przykryć i dusić około półtorej godziny.
![](https://1.bp.blogspot.com/-YksPPtYblNw/Tqq0PT1eXOI/AAAAAAAABHw/e4urYjerKsk/s400/DSC_0001.JPG)
Suszone grzyby namoczyć (około pół godz). Odcedzić, przepłukać i namoczyć ponownie (kolejne pół godziny)
![](https://1.bp.blogspot.com/-wncUbwwV-hQ/Tqq0dpU7wuI/AAAAAAAABH4/2Mve7lRcroo/s320/DSC_0008.JPG)
Pieczarki pokroić w plastry i poddusić.
![](https://3.bp.blogspot.com/-_r2oLeUKuYA/Tqq0qJ5CHmI/AAAAAAAABIA/PebPBWuFOms/s320/DSC_0062+%25282%2529.JPG)
Dodać do królika pieczarki i odcedzone grzyby leśne. Dusić wszystko razem pół godziny.
![](https://1.bp.blogspot.com/-wxZZme49IMY/Tqq04M9lqnI/AAAAAAAABII/z6GsQ5_mOlY/s320/DSC_0012.JPG)
Gdy mięso królika bedzie miękke wyjąć je z garnka.
![](https://1.bp.blogspot.com/-7GXBUrf-rxQ/Tqq1IzBZfmI/AAAAAAAABIQ/T-JGiwLdyNY/s320/DSC_0017.JPG)
Sos zagęścić:
- można zasmażką (60 gr masła, 4 łyżki mąki - Wrzucamy to w mały garnuszek i smażymy aż mąka się zrumieni)
- można również rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić
2,5 kg królika
1 średnia cebula
40g suszonych leśnych grzybów
150g pieczarek
2 liście laurowe
1/2 łyżki kucharka
3 szt ziela angielskiego
1 liść kaffir lime (suszony liść limonki)
szczypta pieprzu szechuan
WYKONANIE:
Królika obsmażyć z każdej możliwej strony.
Przełożyć do dużego garnka. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, liście laurowe, liść limonki, ziele angielskie, kucharek i pieprz szechuan. Podlać 2 kubkami wody, przykryć i dusić około półtorej godziny.
Suszone grzyby namoczyć (około pół godz). Odcedzić, przepłukać i namoczyć ponownie (kolejne pół godziny)
Pieczarki pokroić w plastry i poddusić.
Dodać do królika pieczarki i odcedzone grzyby leśne. Dusić wszystko razem pół godziny.
Gdy mięso królika bedzie miękke wyjąć je z garnka.
Sos zagęścić:
- można zasmażką (60 gr masła, 4 łyżki mąki - Wrzucamy to w mały garnuszek i smażymy aż mąka się zrumieni)
- można również rozmieszać mąkę z wodą i zagęścić
Komentarze