Wołowina w pieczarkach
SKŁADNIKI:
400g wołowiny
150g pieczarek
1 kostka grzybowa
1 szkl wody
1 mała cebula
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3-4 łyżki słodkiej śmietany
pieprz, ocet balsamiczny, chilli
WYKONANIE:
Mięso pokroić w cienkie plastry, popieprzyć i pokropić octem balsamicznym. Odstawić na około pół godziny.
![](https://3.bp.blogspot.com/-bd_MoHOrIjY/Tnn3FhHeftI/AAAAAAAAAsE/CKTEEQGOjus/s320/DSC_2355.JPG)
Niecałą szklankę wody zagotować z kostką grzybową.
![](https://2.bp.blogspot.com/-h7vxDRCrCX8/Tnn3WSDNeII/AAAAAAAAAsQ/TymO7SN4RKs/s320/DSC_2369.JPG)
Na gotującą się wodę wrzucić mięso, zmniejszyć ogień. Dodać cebulę, przykryć i dusić przez około godzinkę.
![](https://1.bp.blogspot.com/-W75vxjV0ioE/Tnn3cq845jI/AAAAAAAAAsU/5gtLd9XamMA/s320/DSC_2371.JPG)
Po godzinie dodać pokrojone pieczarki ( lubię dodać malutkie pieczarki, które wrzucam w całości lub kroję jedynie na pół )
![](https://4.bp.blogspot.com/-F4qxga67Inc/Tnn3nEGuhRI/AAAAAAAAAsc/B9A-HPJGqcg/s320/DSC_2402.JPG)
Przykryć i dusić kolejne pół godziny.
![](https://1.bp.blogspot.com/-XquCz7UevTg/Tnn3q7eTZeI/AAAAAAAAAsg/p_LaeIUyqpI/s320/DSC_2406.JPG)
Sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jest miękkie wyjąć je z naczynia i zagęścić sos.
![](https://1.bp.blogspot.com/-WtxoW5Ckq2A/Tnn3v-FlF1I/AAAAAAAAAsk/fNuwDf1Te2o/s400/DSC_2442.JPG)
Mąkę, mleko i śmietanę wymieszać, dodać dużą szczyptę chilli. Powoli wlewać do sosu, gotować ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
![](https://2.bp.blogspot.com/-Q-mBXBOLkeY/Tnn33ygsbQI/AAAAAAAAAss/872fYIMpGhw/s320/DSC_2445.JPG)
Włożyć mięso do sosu.
Podawać np: z surówką z pora (dziś sałatka w wersji light , bez majonezu, bez śmietany).
Przepis na surówkę tutaj: SURÓWKA Z PORA
![](https://1.bp.blogspot.com/-ObNbb74nD5U/Tnn511rS-ZI/AAAAAAAAAs8/IBzxY8uk4qA/s640/DSC_2454.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-CQZ305_RpPI/Tnn56xA0PEI/AAAAAAAAAtA/JMTgTNK6nlo/s640/DSC_2458.JPG)
![](https://4.bp.blogspot.com/-BzuzQcMC7Yk/Tnn5x1EYW9I/AAAAAAAAAs4/HS6hBdQP-iw/s640/DSC_2453.JPG)
Smacznego
Edyta
400g wołowiny
150g pieczarek
1 kostka grzybowa
1 szkl wody
1 mała cebula
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3-4 łyżki słodkiej śmietany
pieprz, ocet balsamiczny, chilli
WYKONANIE:
Mięso pokroić w cienkie plastry, popieprzyć i pokropić octem balsamicznym. Odstawić na około pół godziny.
Niecałą szklankę wody zagotować z kostką grzybową.
Na gotującą się wodę wrzucić mięso, zmniejszyć ogień. Dodać cebulę, przykryć i dusić przez około godzinkę.
Po godzinie dodać pokrojone pieczarki ( lubię dodać malutkie pieczarki, które wrzucam w całości lub kroję jedynie na pół )
Przykryć i dusić kolejne pół godziny.
Sprawdzić czy mięso jest miękkie. Jeśli jest miękkie wyjąć je z naczynia i zagęścić sos.
Mąkę, mleko i śmietanę wymieszać, dodać dużą szczyptę chilli. Powoli wlewać do sosu, gotować ciągle mieszając aż sos zgęstnieje.
Włożyć mięso do sosu.
Podawać np: z surówką z pora (dziś sałatka w wersji light , bez majonezu, bez śmietany).
Przepis na surówkę tutaj: SURÓWKA Z PORA
Smacznego
Edyta
Komentarze
Wołowinkę duszę przez około półtorej godziny, na wolnym ogniu, jesli trzeba czasem nawet dłużej. Być może dużo też zależy od rodzaju wołowiny?