Papryka Nadziewna
SKŁADNIKI:
Papryka- 5 dużych sztuk
2 trójkąty serka topionego (light)
50g serka ''philadelphia light'' (taki: TU KLIKNIJ )
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
100g pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
2 pomidory (średniej wielkości)
1/2 zielonej papryczki chilli (lub przyprawa hot chilli)
8 łyżeczek mozzarelli (na diecie można pominąć ten składnik)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżeczka czerwonego pesto
ok 10 listków bazylii
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki przyprawy typu Kucharek
kilka łyżek wody
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę (jeśli potrzeba) ścinamy lekko u podstawy, tak aby ''stała''. Uważać by nie rozbić dziury w spodzie. Górę papryki ścinamy robiąc ''czapeczkę''. Usuwamy pestki.
![](https://1.bp.blogspot.com/-AgWGhZGFIlo/TmE_S-75scI/AAAAAAAAAcs/CjTifC2MTZM/s320/DSC_2104.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-cEBlMLXYLrw/TmFAw0fXVUI/AAAAAAAAAdA/BGKeJ46kQA4/s320/DSC_2118.JPG)
Na dno każdej papryczki wsypujemy małą łyżeczkę startej mozzarelli.
![](https://4.bp.blogspot.com/-4b7c1tTWjL4/TmFA8057xnI/AAAAAAAAAdE/qKmnuJt6f6o/s320/DSC_2122.JPG)
Wkładamy duszone mięso.
Kroimy w pół plastry czerwoną cebule i kładziemy na nadzianej papryczce, posypujemy odrobiną mozzarelli.
![](https://2.bp.blogspot.com/-vyue-qwB1Hg/TmFBGct6ccI/AAAAAAAAAdI/p9d-5nMx1jw/s320/DSC_2123.JPG)
Kładziemy ''czapeczki'' lekko uciskając.
![](https://3.bp.blogspot.com/-EBDx9iCeu4U/TmFBeKtdGrI/AAAAAAAAAdQ/vRQqNFC6wVU/s640/DSC_2130.JPG)
Wkładamy do blaszki (lub naczynia żaroodpornego) , przykrywamy i zapiekamy ok 30 min w temp 180st C. Jeżeli lubimy paprykę bardziej miękką, pieczemy 10 min dłużej.
Papryka- 5 dużych sztuk
2 trójkąty serka topionego (light)
50g serka ''philadelphia light'' (taki: TU KLIKNIJ )
0,5 kg mięsa mielonego z indyka
100g pokrojonych w drobną kostkę pieczarek
2 pomidory (średniej wielkości)
1/2 zielonej papryczki chilli (lub przyprawa hot chilli)
8 łyżeczek mozzarelli (na diecie można pominąć ten składnik)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżeczka czerwonego pesto
ok 10 listków bazylii
1 łyżka mąki kukurydzianej
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżki przyprawy typu Kucharek
kilka łyżek wody
PRZYGOTOWANIE:
Podsmażamy ( na spryskanej olejem patelni) mięso mielone przez około 5 min. Wrzucamy do garnka. Dodajemy pomidory z bazylią.
![](https://4.bp.blogspot.com/-MnCvTYMTngU/TmE_-5VMB-I/AAAAAAAAAc4/x-IgqXN9OG0/s400/DSC_2113.JPG)
Następnie kolejno dodajemy : kucharek, pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną papryczkę chilli, pokrojone w kostkę pieczarki, 4 łyżeczki koncentratu, 2 łyżki wody i dusimy przez 15 min.
Mieszamy serek philadelphia, serek topiony i łyżeczkę pesto razem, dorzucamy do duszonego mięsa.
Gotujemy powoli przez 5 min.
![](https://4.bp.blogspot.com/-gnTsALQzM6w/TmFAiPqXbBI/AAAAAAAAAc8/f3DGWLCx220/s320/DSC_2115.JPG)
Następnie kolejno dodajemy : kucharek, pokrojoną w drobną kosteczkę zieloną papryczkę chilli, pokrojone w kostkę pieczarki, 4 łyżeczki koncentratu, 2 łyżki wody i dusimy przez 15 min.
Mieszamy serek philadelphia, serek topiony i łyżeczkę pesto razem, dorzucamy do duszonego mięsa.
Gotujemy powoli przez 5 min.
1 łyżkę mąki kukurydzianej mieszamy z 2 łyżkami wody. Wlewamy powoli do garnka ciągle mieszając.Gotujemy 2-3 min.
Na dno każdej papryczki wsypujemy małą łyżeczkę startej mozzarelli.
Wkładamy duszone mięso.
Kroimy w pół plastry czerwoną cebule i kładziemy na nadzianej papryczce, posypujemy odrobiną mozzarelli.
Kładziemy ''czapeczki'' lekko uciskając.
Wkładamy do blaszki (lub naczynia żaroodpornego) , przykrywamy i zapiekamy ok 30 min w temp 180st C. Jeżeli lubimy paprykę bardziej miękką, pieczemy 10 min dłużej.
Smacznego
EG
EG
Komentarze