Królik w śmietanie
SKŁADNIKI:
1,2 kg królika
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szkl wody
1/2 cebuli
1/2 (niecałe) łyżki kucharka
2 kulki ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
1/2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
na sos:
140 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
pieprz, sól (do smaku)
2-3 łyżki koperku
WYKONANIE:
Mięso z królika opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
![](https://1.bp.blogspot.com/-2WNDfaWtcq4/TnJ95znn6MI/AAAAAAAAAkw/fMh-FQ_jbek/s320/DSC_2317.JPG)
Na patelnie wlać oliwę z oliwek. obsmażyć królika z każdej możliwej strony
![](https://1.bp.blogspot.com/-fx1YSPO3b88/TnJ99c0TscI/AAAAAAAAAk0/-qEZGOyU_uI/s320/DSC_2321.JPG)
![](https://4.bp.blogspot.com/-J36zZQ-7uFw/TnJ-DCLXdNI/AAAAAAAAAk8/fLuPDkkEzM8/s400/DSC_2324.JPG)
Obsmażonego królika przełożyć do garnka. Dodać posiekaną drobno cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę ''kucharek i przyprawę do mięsa duszonego. Zalać 2 szkl wody.
![](https://1.bp.blogspot.com/-zUDSZLyMr6U/TnJ-HM-SuuI/AAAAAAAAAlA/vBeRfjcyqnE/s400/DSC_2327.JPG)
Przykryć i na wolnym ogniu dusić przez około półtorej godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z wywaru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
![](https://1.bp.blogspot.com/-NQwLuuGgY7s/TnJ-KpW36XI/AAAAAAAAAlE/jB9R2ZIb9K0/s400/DSC_2411.JPG)
Około połowę wywaru przecedzić przez sitko (jeśli ktoś chce bardzo dużo sosu można cały wywar przecedzić, i wtedy podwójną porcję śmietany i mąki , i koperku). Wywar zagotować.
![](https://4.bp.blogspot.com/-RhfyrFpkWFQ/TnJ-O9PUDLI/AAAAAAAAAlI/Z6KNzJuodyk/s320/DSC_2414.JPG)
W miseczce wymieszać śmietanę, mąkę kuku i pszenną z 5 łyżkami wody.
![](https://1.bp.blogspot.com/-WHETqM1MybQ/TnJ-RU7T9NI/AAAAAAAAAlM/FLsWKP8383Q/s320/DSC_2417.JPG)
Powoli wlewać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Dodać koperek i przyprawy.
Zagotować. Gotowym sosem polać królika, przykryć i wstawić do rozgrzanego uprzednio piekarnika na 15 min w temp180 st
![](https://2.bp.blogspot.com/-Yu-WVNLjPBY/TnJ-UdkXSYI/AAAAAAAAAlQ/wYQ8DCcbxrU/s400/DSC_2423.JPG)
Królik dobrze smakuje z duszonymi buraczkami, surówką z pora ( tu: mój przepis na surówkę ) lub ze zwykłym ogórkiem konserwowym.
Smacznego
Edyta
1,2 kg królika
1/2 łyżki oliwy z oliwek
2 szkl wody
1/2 cebuli
1/2 (niecałe) łyżki kucharka
2 kulki ziela angielskiego
1 duży liść laurowy
1/2 łyżki przyprawy do mięsa duszonego
na sos:
140 ml słodkiej śmietanki
1 łyżka mąki kukurydzianej
1/2 łyżki mąki pszennej
5 łyżek wody
1/2 łyżeczki przyprawy chilli
pieprz, sól (do smaku)
2-3 łyżki koperku
WYKONANIE:
Mięso z królika opłukać i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem.
Na patelnie wlać oliwę z oliwek. obsmażyć królika z każdej możliwej strony
Obsmażonego królika przełożyć do garnka. Dodać posiekaną drobno cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawę ''kucharek i przyprawę do mięsa duszonego. Zalać 2 szkl wody.
Przykryć i na wolnym ogniu dusić przez około półtorej godziny. Gdy mięso będzie miękkie wyjąć z wywaru. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Około połowę wywaru przecedzić przez sitko (jeśli ktoś chce bardzo dużo sosu można cały wywar przecedzić, i wtedy podwójną porcję śmietany i mąki , i koperku). Wywar zagotować.
W miseczce wymieszać śmietanę, mąkę kuku i pszenną z 5 łyżkami wody.
Powoli wlewać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając. Dodać koperek i przyprawy.
Zagotować. Gotowym sosem polać królika, przykryć i wstawić do rozgrzanego uprzednio piekarnika na 15 min w temp180 st
Królik dobrze smakuje z duszonymi buraczkami, surówką z pora ( tu: mój przepis na surówkę ) lub ze zwykłym ogórkiem konserwowym.
Smacznego
Edyta
Komentarze