Zupa koperkowa

Prosta, smaczna , szybka do zrobienia...

SKŁADNIKI:

400gr piersi z kurczaka
3-4 łyżki koperku (lub więcej jesli ktoś lubi)
1 mała marchew (opcjonalnie)
2 kostki rosołowe
ok 1,5 litra wody
60gr (ok 7 łyżek) śmietany kremówki
pieprz biały

Koperek zazwyczaj mam drobno posiekany i zamrożony, najlepszy jest oczywiście świeży.
Suszonego osobiście nie lubię i nie używam, ale przypuszczam, że przy braku świeżego/mrożonego suchy też zdałby egzamin.


PRZYGOTOWANIE:

Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni spryskanej tłuszczem przez ok.5 min.



Podsmażona pierś wrzucamy do garnka, ścieramy marchewkę i dodajemy kostkę rosołową.
Marchewkę mozna dodać, ale nie musowo. Ja lubię jak zupa ożywia się kolorystycznie z marchewką w środku :)



W czajniku gotujemy wodę (około półtora litra, może troszkę mniej- pamiętajmy: jeśli mniej wody się wlewa, trzeba zmniejszyć ilość kostki rosłowej ,aby zupa nie wyszła za słona) i wlewamy ją do granka z kurczakiem.


Gotujemy wszystko delikatnie przez około 10-15min.



Dodajemy koperek i gotujemy przez 3-5 min.
Dosypujemy pieprzu (ile kto lubi i najlepiej biały) i podprawiamy śmietaną, mlekiem czy czym kto woli, lub zostawiamy nie zabielane.



Dla członków rodziny można ugotowac kluseczki: rurki, swiderki , kokardki, fantazyjnie wszystko razem, co komu pasuje i dorzucić do miseczki.

Wersja bez makaronu


Wersja z makaronem




Smacznego

Komentarze

Anonimowy pisze…
:)
Iza pisze…
Pysznie brzmi:)
Magda pisze…
Oj.. chyba sobie jutro zupkę koperkową ugotuję.. ;P I pycha i nie trzeba stać pół dnia przy garach ;)
Anonimowy pisze…
bratowa zupa super!!!!!!!!!!!!!!!!!! Kacper zachwycony bardzo pyszna pozdrawiamy
Edyta pisze…
O! i Kacperek jadł? no to super, bardzo się cieszę.

Popularne posty