Zupa koperkowa
Prosta, smaczna , szybka do zrobienia...
SKŁADNIKI:
400gr piersi z kurczaka
3-4 łyżki koperku (lub więcej jesli ktoś lubi)
1 mała marchew (opcjonalnie)
2 kostki rosołowe
ok 1,5 litra wody
60gr (ok 7 łyżek) śmietany kremówki
pieprz biały
Koperek zazwyczaj mam drobno posiekany i zamrożony, najlepszy jest oczywiście świeży.
Suszonego osobiście nie lubię i nie używam, ale przypuszczam, że przy braku świeżego/mrożonego suchy też zdałby egzamin.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni spryskanej tłuszczem przez ok.5 min.
![](https://1.bp.blogspot.com/-4iOcXba2CBE/TlfwWO8mshI/AAAAAAAAAQU/SVt38lUJAFQ/s320/DSC_2080.JPG)
Podsmażona pierś wrzucamy do garnka, ścieramy marchewkę i dodajemy kostkę rosołową.
Marchewkę mozna dodać, ale nie musowo. Ja lubię jak zupa ożywia się kolorystycznie z marchewką w środku :)
![](https://3.bp.blogspot.com/-WfOFGKwuJCA/TlbRxuZG1NI/AAAAAAAAACo/VpDBBhcEnmc/s320/DSC_2082.JPG)
W czajniku gotujemy wodę (około półtora litra, może troszkę mniej- pamiętajmy: jeśli mniej wody się wlewa, trzeba zmniejszyć ilość kostki rosłowej ,aby zupa nie wyszła za słona) i wlewamy ją do granka z kurczakiem.
SKŁADNIKI:
400gr piersi z kurczaka
3-4 łyżki koperku (lub więcej jesli ktoś lubi)
1 mała marchew (opcjonalnie)
2 kostki rosołowe
ok 1,5 litra wody
60gr (ok 7 łyżek) śmietany kremówki
pieprz biały
Koperek zazwyczaj mam drobno posiekany i zamrożony, najlepszy jest oczywiście świeży.
Suszonego osobiście nie lubię i nie używam, ale przypuszczam, że przy braku świeżego/mrożonego suchy też zdałby egzamin.
PRZYGOTOWANIE:
Pierś kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni spryskanej tłuszczem przez ok.5 min.
Podsmażona pierś wrzucamy do garnka, ścieramy marchewkę i dodajemy kostkę rosołową.
Marchewkę mozna dodać, ale nie musowo. Ja lubię jak zupa ożywia się kolorystycznie z marchewką w środku :)
W czajniku gotujemy wodę (około półtora litra, może troszkę mniej- pamiętajmy: jeśli mniej wody się wlewa, trzeba zmniejszyć ilość kostki rosłowej ,aby zupa nie wyszła za słona) i wlewamy ją do granka z kurczakiem.
Gotujemy wszystko delikatnie przez około 10-15min.
Dodajemy koperek i gotujemy przez 3-5 min.
Dosypujemy pieprzu (ile kto lubi i najlepiej biały) i podprawiamy śmietaną, mlekiem czy czym kto woli, lub zostawiamy nie zabielane.
![](https://4.bp.blogspot.com/-YOtTqt_vUEE/TlbQptzlruI/AAAAAAAAACc/Pyq7sJPKBvA/s320/DSC_2099.JPG)
Dla członków rodziny można ugotowac kluseczki: rurki, swiderki , kokardki, fantazyjnie wszystko razem, co komu pasuje i dorzucić do miseczki.
Wersja bez makaronu
Wersja z makaronem
Smacznego
Dodajemy koperek i gotujemy przez 3-5 min.
Dosypujemy pieprzu (ile kto lubi i najlepiej biały) i podprawiamy śmietaną, mlekiem czy czym kto woli, lub zostawiamy nie zabielane.
Dla członków rodziny można ugotowac kluseczki: rurki, swiderki , kokardki, fantazyjnie wszystko razem, co komu pasuje i dorzucić do miseczki.
Wersja bez makaronu
Smacznego
Komentarze