Chlebek otrębowy

Chleb na szybko zrobiony z otrębów. Dziś mój sposób przyrządzania

SKŁADNIKI:

2 czubate łyżki otrąb owsianych
1 czubata łyżka otrąb pszennych
1 duże jajko
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mleka chudego
3 łyżki wody


WYKONANIE:

Wszystkie składniki idą do małego plastikowego pudełeczka. Mieszamy wszystko dokładnie by powstała w miarę lejąca się masa.

 

Jeśli masa jest gęsta można dolać więcej mleka lub wody. Czasem metoda ''prób i błędów'', to jedyna by dojść do perfekcji. Zbyt gęsta masa sprawi,że chlebek będzie bardziej suchy.

Wkładamy pudełeczko na 4 min do mikrofalówki.

I tu uwaga: mikrofalówki są różne, jedne grzeją mocniej, inne słabiej. Jeśli chlebek wydaje się być mocno ''mokry'' wstawić go na dodatkowe 30 sek.

Gotowy chlebek wygląda tak:





Smacznego

Komentarze

Anonimowy pisze…
Super pomysł, napewno zrobie taki chlebek /Forma/
Kasia pisze…
Wygląda pięknie tylko co zrobic jak nie ma się mikrofalówki?:)
Edyta pisze…
bez mikrofalówki, to sprawa się komplikuje.
Spróbuję pokombinować przepis na piekarnik. Muszę tylko odpowiednią formę zakupić, bo pudełko to się raczej nie nada :)

Popularne posty