Tort czekoladowy
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
300ml wody
3 łyżeczki kawy
3 kieliszki rumu
2 łyżeczki cukru
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):
600 ml śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki czubate cukry pudru
2-3 łyżki kakao
1 łyżka soku z cytryny
1 słoik mały dżemu wiśniowego (250g)
Masa do ozdabiania
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.

Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować

Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem)

Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na trzy części (na zdjęciu 1 część)

Nasączenie biszkoptu:
Kawę zaparzyć 300ml wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy wystygnie dolać rum. Podzielić na 3 części (3 x 100ml)

Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie lekko sztywne.

Dodać sok cytryny i mixować przez kilka sekund. Dodać kakao i zmiksować. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tartce i wsypać do masy (można zarezerwować trochę czekolady do ozdoby tortu). Wymieszać łyżką.

Przekładanie tortu:
Spód tortu ułożyć na tacy, nasączyć 100 ml kawy z rumem (jeśli wydaje się wam,że za dużo to możecie użyć mniej). Następnie rozsmarować 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego

Na dżem wiśniowy ułożyć połowę masy z czekoladą.

Na masę położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, następnie masą z czekoladą.

Przełożyć ostatnim biszkoptem. Górną część również nasączyć. Lekko ucisnąć tort z góry a masę, która na bokach ''wypłynęła'' rozsmarować dookoła tortu.

Tort najlepiej wstawić na noc do lodówki by dobrze się ''zgryzł''
Masa do ozdabiania:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, można dodać kakao lub barwnik i ozdobić dowolnym kolorem.
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
300ml wody
3 łyżeczki kawy
3 kieliszki rumu
2 łyżeczki cukru
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):
600 ml śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki czubate cukry pudru
2-3 łyżki kakao
1 łyżka soku z cytryny
1 słoik mały dżemu wiśniowego (250g)
Masa do ozdabiania
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.
Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem)
Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na trzy części (na zdjęciu 1 część)
Nasączenie biszkoptu:
Kawę zaparzyć 300ml wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy wystygnie dolać rum. Podzielić na 3 części (3 x 100ml)
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie lekko sztywne.
Dodać sok cytryny i mixować przez kilka sekund. Dodać kakao i zmiksować. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tartce i wsypać do masy (można zarezerwować trochę czekolady do ozdoby tortu). Wymieszać łyżką.
Przekładanie tortu:
Spód tortu ułożyć na tacy, nasączyć 100 ml kawy z rumem (jeśli wydaje się wam,że za dużo to możecie użyć mniej). Następnie rozsmarować 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
Na dżem wiśniowy ułożyć połowę masy z czekoladą.
Na masę położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, następnie masą z czekoladą.
Przełożyć ostatnim biszkoptem. Górną część również nasączyć. Lekko ucisnąć tort z góry a masę, która na bokach ''wypłynęła'' rozsmarować dookoła tortu.
Tort najlepiej wstawić na noc do lodówki by dobrze się ''zgryzł''
Masa do ozdabiania:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, można dodać kakao lub barwnik i ozdobić dowolnym kolorem.
Ozdabiać wedle własnych upodobań.



Dorzuciłam kilka motylków ryżowych i torcik w sam raz dla 10-cio latki :)


Tort był urodzinowy dla córci zatem ozdobiony ''na dziewczęco''



Smacznego
Edyta
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
Dorzuciłam kilka motylków ryżowych i torcik w sam raz dla 10-cio latki :)
Tort był urodzinowy dla córci zatem ozdobiony ''na dziewczęco''
Smacznego
Edyta
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)
Komentarze