Tort czekoladowy
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
300ml wody
3 łyżeczki kawy
3 kieliszki rumu
2 łyżeczki cukru
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):
600 ml śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki czubate cukry pudru
2-3 łyżki kakao
1 łyżka soku z cytryny
1 słoik mały dżemu wiśniowego (250g)
Masa do ozdabiania
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.
![](https://2.bp.blogspot.com/-zDdRiD2K7Z0/T2kPoy0-j0I/AAAAAAAAE2g/6RN2QsDvwe0/s320/DSC_2932.JPG)
Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować
![](https://1.bp.blogspot.com/-Jv1e55aS5EA/T2kPuXwxFMI/AAAAAAAAE2o/VABWJg9MFts/s320/DSC_2936.JPG)
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
![](https://3.bp.blogspot.com/-uxTEbtRhfBU/T2kPyqwfQsI/AAAAAAAAE2w/jgkWMNzOxcA/s320/DSC_2938.JPG)
Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem)
![](https://4.bp.blogspot.com/-d-_fEDmVfb4/T2kP3qqZ1SI/AAAAAAAAE24/4zvDhyZq2Qc/s320/DSC_2941.JPG)
Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na trzy części (na zdjęciu 1 część)
![](https://4.bp.blogspot.com/-JZWZRZAUZ-Q/T2kP9Rm6-fI/AAAAAAAAE3A/CBIWiSVUCL4/s320/DSC_2943.JPG)
Nasączenie biszkoptu:
Kawę zaparzyć 300ml wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy wystygnie dolać rum. Podzielić na 3 części (3 x 100ml)
![](https://1.bp.blogspot.com/-Q10w0FAPZOA/T2kQBFq1aJI/AAAAAAAAE3I/mPTPOW7z3Uk/s320/DSC_2946.JPG)
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie lekko sztywne.
![](https://1.bp.blogspot.com/-Ig_el-MPGtQ/T2kPkqMwdlI/AAAAAAAAE2U/MlZ1Ua0ehdE/s320/DSC_0222.JPG)
Dodać sok cytryny i mixować przez kilka sekund. Dodać kakao i zmiksować. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tartce i wsypać do masy (można zarezerwować trochę czekolady do ozdoby tortu). Wymieszać łyżką.
![](https://2.bp.blogspot.com/-8PlBgISC4FA/T2kQPRLeEhI/AAAAAAAAE3g/vVYRyxjr6Ek/s400/DSC_2953.JPG)
Przekładanie tortu:
Spód tortu ułożyć na tacy, nasączyć 100 ml kawy z rumem (jeśli wydaje się wam,że za dużo to możecie użyć mniej). Następnie rozsmarować 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
![](https://3.bp.blogspot.com/-IMmJeVPmL9k/T2kQKuRTr0I/AAAAAAAAE3Y/rU9ft-iHKvk/s320/DSC_2950.JPG)
Na dżem wiśniowy ułożyć połowę masy z czekoladą.
![](https://1.bp.blogspot.com/-smIgizt1pbU/T2kQV0iAYGI/AAAAAAAAE3s/YqdMZNyvq9Q/s320/DSC_2955.JPG)
Na masę położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, następnie masą z czekoladą.
![](https://1.bp.blogspot.com/-9r4TMUoH3Is/T2kQbAmRWcI/AAAAAAAAE30/Uju7pIXRRME/s320/DSC_2957.JPG)
Przełożyć ostatnim biszkoptem. Górną część również nasączyć. Lekko ucisnąć tort z góry a masę, która na bokach ''wypłynęła'' rozsmarować dookoła tortu.
![](https://4.bp.blogspot.com/-vZynqbMHeZo/T2kQjyMIR4I/AAAAAAAAE4E/mTD82NlG7YU/s320/DSC_2963.JPG)
Tort najlepiej wstawić na noc do lodówki by dobrze się ''zgryzł''
Masa do ozdabiania:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, można dodać kakao lub barwnik i ozdobić dowolnym kolorem.
Biszkopt:
8 jajek
8 łyżek cukru
8 łyżek mąki pszennej
3 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nasączenie biszkoptu
300ml wody
3 łyżeczki kawy
3 kieliszki rumu
2 łyżeczki cukru
Masa (ilość na masę do przekładania tortu, nie do ozdabiania!):
600 ml śmietany kremówki
1 tabliczka gorzkiej czekolady
4 łyżki czubate cukry pudru
2-3 łyżki kakao
1 łyżka soku z cytryny
1 słoik mały dżemu wiśniowego (250g)
Masa do ozdabiania
300ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
WYKONANIE:
Biszkopt:
Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę.
Dodać kakao i na wolnych obrotach zmiksować
Dodać mąkę, proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Masę przełożyć do formy i wstawić do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Piec ok 35 min w temp 180st (z termoobiegiem)
Gdy biszkopt się upiecze , wystudzić i przeciąć na trzy części (na zdjęciu 1 część)
Nasączenie biszkoptu:
Kawę zaparzyć 300ml wody, dodać cukier i wymieszać. Gdy wystygnie dolać rum. Podzielić na 3 części (3 x 100ml)
Masa:
Śmietanę wlać do wysokiego naczynia, dodać cukier puder i ubijać aż będzie lekko sztywne.
Dodać sok cytryny i mixować przez kilka sekund. Dodać kakao i zmiksować. Tabliczkę czekolady zetrzeć na tartce i wsypać do masy (można zarezerwować trochę czekolady do ozdoby tortu). Wymieszać łyżką.
Przekładanie tortu:
Spód tortu ułożyć na tacy, nasączyć 100 ml kawy z rumem (jeśli wydaje się wam,że za dużo to możecie użyć mniej). Następnie rozsmarować 1/2 słoiczka dżemu wiśniowego
Na dżem wiśniowy ułożyć połowę masy z czekoladą.
Na masę położyć drugą część biszkoptu, nasączyć, posmarować pozostałym dżemem, następnie masą z czekoladą.
Przełożyć ostatnim biszkoptem. Górną część również nasączyć. Lekko ucisnąć tort z góry a masę, która na bokach ''wypłynęła'' rozsmarować dookoła tortu.
Tort najlepiej wstawić na noc do lodówki by dobrze się ''zgryzł''
Masa do ozdabiania:
Śmietanę ubić z cukrem, dodać sok z cytryny i wymieszać. Można ozdabiać białą masą, można dodać kakao lub barwnik i ozdobić dowolnym kolorem.
Ozdabiać wedle własnych upodobań.
![](https://3.bp.blogspot.com/-ZsnmeL_h5KQ/T2kQnjCe4bI/AAAAAAAAE4M/_gdUqhgFZF0/s640/DSC_2968.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-4NmkxsCy24Q/T2kQs8FgVwI/AAAAAAAAE4U/6bv0iRilw-w/s640/DSC_2969.JPG)
![](https://3.bp.blogspot.com/-1fQinBwb0kU/T2kQyFA9JQI/AAAAAAAAE4c/hZe351ewWxs/s640/DSC_2989.JPG)
Dorzuciłam kilka motylków ryżowych i torcik w sam raz dla 10-cio latki :)
![](https://1.bp.blogspot.com/-1jbLAf9dW_I/T2kQ1ond46I/AAAAAAAAE4k/7xfBzX3FkCM/s640/DSC_2993.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-Ooninj2W424/T2kQ6Pa6BcI/AAAAAAAAE4w/fL6eDiisEqQ/s640/DSC_3002.JPG)
Tort był urodzinowy dla córci zatem ozdobiony ''na dziewczęco''
![](https://2.bp.blogspot.com/-2l37XHhTvIg/T2kRHyHWAzI/AAAAAAAAE5A/ohws9UCvnDs/s640/DSC_3028.JPG)
![](https://3.bp.blogspot.com/-mRWqsEBo1rY/T2kRB0oyb9I/AAAAAAAAE44/AuFPlGJocOE/s640/DSC_3021.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-k2C2hG7L8Pk/T2kRNn-dGLI/AAAAAAAAE5I/_FYgtlj2TAg/s640/DSC_3054.JPG)
Smacznego
Edyta
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
Dorzuciłam kilka motylków ryżowych i torcik w sam raz dla 10-cio latki :)
Tort był urodzinowy dla córci zatem ozdobiony ''na dziewczęco''
Smacznego
Edyta
Lukrowe ozdoby: TUTAJ
Ozdoby z marshmallow: TUTAJ
Wszystkie torty:
• Tort - Malinowe Niebo
• Tort różowy z truskawkami (na baby shower party)
Komentarze