Wołowina duszona
SKŁADNIKI:
700g wołowiny
220g pieczarek
10 mini cebulek
1 duża marchew
pieprz cytrynowy
czerwony ocet winny
2 gałązki tymianku
1 szkl wody
1 kostka mięsna (lub kostka rosołowa)
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3-4 łyżki słodkiej śmietany
WYKONANIE:
Wołowinę pokroić w plastry, popieprzyć i pokropić octem balsamicznym. Odstawić na około pół godziny do lodówki.

Szklankę wody zagotować z kostką mięsną (lub rosołową) a w między czasie na spryskanej olejem patelni podsmażyć wołowinę, obracając co kilkanaście sekund.

Przełożyć podsmażone mięso do wywaru. Dodać mini cebulki , pokrojona w plastry marchew oraz pokrojone w dużą kostkę pieczarki. Dodać tymianek, przykryć i zapiekać w piekarniku ok 2 godz w 180st (200st w piekarniku bez termoobiegu)

Po wyjęciu dania z piekarnika odcedzić do garnuszka wywar. Mąkę, mleko i śmietanę wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się wywaru, mieszając aż sos zgęstnieje
700g wołowiny
220g pieczarek
10 mini cebulek
1 duża marchew
pieprz cytrynowy
czerwony ocet winny
2 gałązki tymianku
1 szkl wody
1 kostka mięsna (lub kostka rosołowa)
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3-4 łyżki słodkiej śmietany
WYKONANIE:
Wołowinę pokroić w plastry, popieprzyć i pokropić octem balsamicznym. Odstawić na około pół godziny do lodówki.
Szklankę wody zagotować z kostką mięsną (lub rosołową) a w między czasie na spryskanej olejem patelni podsmażyć wołowinę, obracając co kilkanaście sekund.
Przełożyć podsmażone mięso do wywaru. Dodać mini cebulki , pokrojona w plastry marchew oraz pokrojone w dużą kostkę pieczarki. Dodać tymianek, przykryć i zapiekać w piekarniku ok 2 godz w 180st (200st w piekarniku bez termoobiegu)
Po wyjęciu dania z piekarnika odcedzić do garnuszka wywar. Mąkę, mleko i śmietanę wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się wywaru, mieszając aż sos zgęstnieje
Komentarze