Wołowina duszona
SKŁADNIKI:
700g wołowiny
220g pieczarek
10 mini cebulek
1 duża marchew
pieprz cytrynowy
czerwony ocet winny
2 gałązki tymianku
1 szkl wody
1 kostka mięsna (lub kostka rosołowa)
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3-4 łyżki słodkiej śmietany
WYKONANIE:
Wołowinę pokroić w plastry, popieprzyć i pokropić octem balsamicznym. Odstawić na około pół godziny do lodówki.
![](https://3.bp.blogspot.com/-dKnwCipTD_0/T18fQkgYj-I/AAAAAAAAEyE/tFjB42o-__o/s320/DSC_2745.JPG)
Szklankę wody zagotować z kostką mięsną (lub rosołową) a w między czasie na spryskanej olejem patelni podsmażyć wołowinę, obracając co kilkanaście sekund.
![](https://1.bp.blogspot.com/-motcrYl_wfY/T18fggKNPKI/AAAAAAAAEyc/u8djggS_0Z4/s320/DSC_2756.JPG)
Przełożyć podsmażone mięso do wywaru. Dodać mini cebulki , pokrojona w plastry marchew oraz pokrojone w dużą kostkę pieczarki. Dodać tymianek, przykryć i zapiekać w piekarniku ok 2 godz w 180st (200st w piekarniku bez termoobiegu)
![](https://4.bp.blogspot.com/-IXaRJsaul9w/T18fv8A8-FI/AAAAAAAAEy4/myQEi126uTk/s320/DSC_2768.JPG)
Po wyjęciu dania z piekarnika odcedzić do garnuszka wywar. Mąkę, mleko i śmietanę wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się wywaru, mieszając aż sos zgęstnieje
700g wołowiny
220g pieczarek
10 mini cebulek
1 duża marchew
pieprz cytrynowy
czerwony ocet winny
2 gałązki tymianku
1 szkl wody
1 kostka mięsna (lub kostka rosołowa)
1 łyżka mąki kukurydzianej
2 łyżki mleka
3-4 łyżki słodkiej śmietany
WYKONANIE:
Wołowinę pokroić w plastry, popieprzyć i pokropić octem balsamicznym. Odstawić na około pół godziny do lodówki.
Szklankę wody zagotować z kostką mięsną (lub rosołową) a w między czasie na spryskanej olejem patelni podsmażyć wołowinę, obracając co kilkanaście sekund.
Przełożyć podsmażone mięso do wywaru. Dodać mini cebulki , pokrojona w plastry marchew oraz pokrojone w dużą kostkę pieczarki. Dodać tymianek, przykryć i zapiekać w piekarniku ok 2 godz w 180st (200st w piekarniku bez termoobiegu)
Po wyjęciu dania z piekarnika odcedzić do garnuszka wywar. Mąkę, mleko i śmietanę wymieszać. Powoli wlewać do gotującego się wywaru, mieszając aż sos zgęstnieje
Komentarze