Zupa gulaszowa
Jedno z moich ulubionych dań - zupa gulaszowa, aromatyczna, super smaczna, z kopem od chilli
SKŁADNIKI
500g karkówki
6 ząbków czosnku
1 cebula
400g pieczarek
1 czerwona papryka
150g koncentratu pomidorowego
2 łyżki kminku milonego
1/2 łyżki hot chilli
350g ziemniaków
2 kostki wołowe (mięsne)
1 łyżka oleju
Kluseczki:
1 jajko
4 czubate łyżki mąki
woda (kilka łyżek)
WYKONANIE
Przygotować składniki:
- pokroić mięso kostkę
- pokroić cebulę w drobną kostkę
- pieczarki pokroić w kawałki
- paprykę pokroić w kostkę
- ziemniak obać i pokroić je w większe kawałki
Na oleju podsmażyć mięso. Dodać cebulę, czosnek, pieczarki i podsmażyć. Zalać wodą i dodać kostki wołowe. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać ziemniaki, gotuj aż będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, kminek, chlli, pokrjoną paprykę i gotować kolejne 5min
Kluseczki: w misce wymieszać składniki. Ciasto powinno być w miarę gęste. Nabierać łyżeczką i zrzucać na gotujący się gulasz. Gotwać 10mi
One of my favourites - spicy goulash soup. I've made it a while ago but had no time to write the recipe for this aromatic, super tasty, with a kick of chilli soup
INGREDIENTS
500g pork neck
6 garlic cloves
1 onion
400g mushrooms
1 red pepper
150g tomato puree
2 tbsp cumin
1/2 tbsp hot chilli
350g potatoes
2 cubes beef stock
1 tbsp oil
Dumplings:
1 egg
4 heaped tbsp of flour
water (a few tablespoons)
SKŁADNIKI
500g karkówki
6 ząbków czosnku
1 cebula
400g pieczarek
1 czerwona papryka
150g koncentratu pomidorowego
2 łyżki kminku milonego
1/2 łyżki hot chilli
350g ziemniaków
2 kostki wołowe (mięsne)
1 łyżka oleju
Kluseczki:
1 jajko
4 czubate łyżki mąki
woda (kilka łyżek)
WYKONANIE
Przygotować składniki:
- pokroić mięso kostkę
- pokroić cebulę w drobną kostkę
- pieczarki pokroić w kawałki
- paprykę pokroić w kostkę
- ziemniak obać i pokroić je w większe kawałki
Na oleju podsmażyć mięso. Dodać cebulę, czosnek, pieczarki i podsmażyć. Zalać wodą i dodać kostki wołowe. Gotować na małym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Dodać ziemniaki, gotuj aż będą miękkie. Dodać koncentrat pomidorowy, kminek, chlli, pokrjoną paprykę i gotować kolejne 5min
Kluseczki: w misce wymieszać składniki. Ciasto powinno być w miarę gęste. Nabierać łyżeczką i zrzucać na gotujący się gulasz. Gotwać 10mi
____________________________________
INGREDIENTS
500g pork neck
6 garlic cloves
1 onion
400g mushrooms
1 red pepper
150g tomato puree
2 tbsp cumin
1/2 tbsp hot chilli
350g potatoes
2 cubes beef stock
1 tbsp oil
Dumplings:
1 egg
4 heaped tbsp of flour
water (a few tablespoons)
METHOD
Prepare ingredients:
- cut the meat into large cubes
- chop onions
- cut mushrooms into pieces
- chop peppers
- Peel the potatoes, cut them into larger pieces
Fry the meat in oil. Add the onion, garlic and mushrooms and sauté. Pour water over it and add beef cubes. Cook over low heat until the meat is tender. Add potatoes and cook until tender. Add the tomato paste, cumin, chilli pepper, and cook another 5 minutes
Dumplings: mix all ingredients in a bowl. The dough should be fairly thick. Scoop it with a spoon and drop it on the cooking stew. Cook for 10min
Prepare ingredients:
- cut the meat into large cubes
- chop onions
- cut mushrooms into pieces
- chop peppers
- Peel the potatoes, cut them into larger pieces
Fry the meat in oil. Add the onion, garlic and mushrooms and sauté. Pour water over it and add beef cubes. Cook over low heat until the meat is tender. Add potatoes and cook until tender. Add the tomato paste, cumin, chilli pepper, and cook another 5 minutes
Dumplings: mix all ingredients in a bowl. The dough should be fairly thick. Scoop it with a spoon and drop it on the cooking stew. Cook for 10min
SMACZNEGO
Komentarze