Babeczki czekoladowe
🇵🇱
Babeczki czekoladowe nawet i bez kremu smakują wyśmienicie! A jeszcze upieczone przez córcię, to już całkiem rarytas 💗💗
SKŁADNIKI:
3 duże jajka + 2 żółtka
1 łyżka ekstraktu waniliowego
1 szklanka maślanki, podzielona na dwie części!
240g mąki
300g cukru
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
225g masła, pokrojonego w kostkę, temperatura pokojowa
2 łyżeczki kakao
WYKONANIE:
1. Rozgrzej piekarnik do 180°C
2. W misce połącz jajka, żółtka i 1/2 szklanki maślanki. Odstaw na bok
3. Mąka, cukier, soda oczyszczona, proszek do pieczenia, sól, kakao, masło pokrojone w kostkę i pozostałe 1/2 szklanka maślanki ubić na niskiej obrotach, do połączenia składników, następnie zwiększyć prędkość na wysoką i ubić, aż konsystencja będzie lekka i kremowa
4. Stopniowo dodaj mieszankę jajek
5. Wypełnij foremki do babeczek masa, nie więcej niż 2/3 wysokości. Piec ok. 20min
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
Cupcakes even without frosting taste wonderful and when those are made by my talented daughter its even a better treat 💗
INGREDIENTS:
3 large eggs + 2 egg yolks
1 tablespoon vanilla extract
1 cup buttermilk, divided (250 ml)
240g all-purpose flour
300g granulated sugar
3/4 tsp baking soda
3/4 tsp baking powder
1/2 tsp salt
226g unsalted butter, cubed and softened to room temperature
2 tsp cocoa powder
METHOD:
1. Preheat oven to 180°C
2. In a bowl, combine eggs, egg yolks, and 1/2 cup of buttermilk. Set aside
3. Flour, sugar, baking soda, baking powder, salt, cocoa, cubed butter and remaining 1 cup buttermilk-beat on low speed until combined, then increase speed to high and beat until light and creamy
4. Add egg mixture (little at the time)
5. Fill cupcake liners with batter no more than 2/3 full. Bake 20 minutes
SMACZNEGO
Komentarze