Fasolka po bretońsku

SKŁADNIKI:

300g fasoli
200g boczku
200g kiełbasy
400g pomidorów (mogą być z puszki)
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 marchewka
3 ząbki czosnku
przyprawy - sól, pieprz, wędzona papryka, chilli, majeranek
liść laurowy, ziele angielskie



WYKONANIE:

1. Fasolę trzeba najpierw namoczyć. Wsyp 300 gramów suchej fasoli i zalej zimną wodą. Woda powinna wystawać około 15 cm nad fasolę ponieważ fasola będzie pęcznieć i wchłonie większość wody z miski. Fasolę zalewam wieczorem i zostawiam ją tak do rana.

2. Fasolę przełóż do garnka. Wlej około 1 litr wody. Dodaj liść laurowy oraz 2 ziarna ziela angielskiego oraz około pół łyżki soli. Fasolkę powoli gotuj pod przykryciem do miękkości.

3. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż kilka minut na rumiano, po kilku minutach dodaj też pokrojoną kiełbasę. 

4. Dodaj poszatkowana drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w kostkę marchewkę. Podsmaż wszystko około 10 minut i całość przełóż do garnka z fasolą. Zamieszaj wszystko i gotuj bez przykrycia kolejne 10 minut. 

5. Pomidory pokrój na ćwiartki lub drobniej (możesz użyć pomidorów z puszki)  

6. Do garnka wrzuć pomidory, dodaj koncentrat pomidorowy. Dodaj też łyżkę majeranku, po płaskiej łyżeczce soli (do smaku jak lubicie), pieprzu i papryki wędzonej oraz odrobinę chilli. 

7. Gotuj razem jeszcze kilka minut. Podawaj z chlebem.... 


SMACZNEGO

Edyta

Komentarze

Popularne posty