Chleb - blaszka
Uwielbiam zapach chleba... Taki świeży chleb też uwielbiam..
SKŁADNIKI:
280g mąki tortowej
40g mąki razowej
20g rozpuszczonego masłą
100ml mleka
100ml wody
4g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucić do miski i wyrobić ciasto.
![](https://1.bp.blogspot.com/-Ipa4O2NS1hw/U-1JXZLlzaI/AAAAAAAAKdg/kenDM8ra_30/s320/DSC_3192.JPG)
2. Przykryć ściereczką i odstawić na 45min, powinno podwoić swoją objętość.
3. Ciasto po wyrośnięciu wyjąć i delikatnie rozwałkować w prostokąt 2x szerszy niż szerokość formy.
![](https://2.bp.blogspot.com/-MsPOXdaCY28/U-1JoWRwNfI/AAAAAAAAKdw/tl2RKlxEzS4/s320/DSC_3508.JPG)
4. Złożyć na 3 i łączeniem do dołu włożyć do formy
Zostawić na 30min do ponownego wyrośnięcia.
![](https://2.bp.blogspot.com/-phkwlSvrCNA/U-1JoiQ8hEI/AAAAAAAAKd0/C-dHXIb5A0U/s320/DSC_3512.JPG)
5. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem, można posypać makiem lub sezamem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 30-40min w 180st C (z termoobiegiem)
![](https://2.bp.blogspot.com/-5slxRBEE0-Y/U-1Jp5yYvKI/AAAAAAAAKeA/6VUbAVbf1Ws/s640/DSC_3513.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-u9Aao-TrqLI/U-1Jvryv8uI/AAAAAAAAKeI/ihlnyO6PvyI/s640/DSC_3520.JPG)
SKŁADNIKI:
280g mąki tortowej
40g mąki razowej
20g rozpuszczonego masłą
100ml mleka
100ml wody
4g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucić do miski i wyrobić ciasto.
2. Przykryć ściereczką i odstawić na 45min, powinno podwoić swoją objętość.
3. Ciasto po wyrośnięciu wyjąć i delikatnie rozwałkować w prostokąt 2x szerszy niż szerokość formy.
4. Złożyć na 3 i łączeniem do dołu włożyć do formy
Zostawić na 30min do ponownego wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem, można posypać makiem lub sezamem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 30-40min w 180st C (z termoobiegiem)
Smacznego
Komentarze