Chleb - blaszka
Uwielbiam zapach chleba... Taki świeży chleb też uwielbiam..
SKŁADNIKI:
280g mąki tortowej
40g mąki razowej
20g rozpuszczonego masłą
100ml mleka
100ml wody
4g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucić do miski i wyrobić ciasto.

2. Przykryć ściereczką i odstawić na 45min, powinno podwoić swoją objętość.
3. Ciasto po wyrośnięciu wyjąć i delikatnie rozwałkować w prostokąt 2x szerszy niż szerokość formy.

4. Złożyć na 3 i łączeniem do dołu włożyć do formy
Zostawić na 30min do ponownego wyrośnięcia.

5. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem, można posypać makiem lub sezamem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 30-40min w 180st C (z termoobiegiem)


SKŁADNIKI:
280g mąki tortowej
40g mąki razowej
20g rozpuszczonego masłą
100ml mleka
100ml wody
4g suchych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
WYKONANIE:
1.Wszystkie składniki (oprócz jajka) wrzucić do miski i wyrobić ciasto.
2. Przykryć ściereczką i odstawić na 45min, powinno podwoić swoją objętość.
3. Ciasto po wyrośnięciu wyjąć i delikatnie rozwałkować w prostokąt 2x szerszy niż szerokość formy.
4. Złożyć na 3 i łączeniem do dołu włożyć do formy
Zostawić na 30min do ponownego wyrośnięcia.
5. Po wyrośnięciu posmarować jajkiem, można posypać makiem lub sezamem.
6. Piec w rozgrzanym piekarniku ok 30-40min w 180st C (z termoobiegiem)
Smacznego
Komentarze