Polędwiczki z kurkami w sosie serowym
SKŁADNIKI:
600g polędwiczki wieprzowej
1/2 cebuli
grzyby:
-150g pieczarki
-150g kurki
1/4 łyżeczki przyprawy typu ''kucharek''
100g sera żółtego
pieprz
7-8 łyżek śmietany kremówki (double cream)
3 łyżki masła
WYKONANIE:
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać i natrzeć obficie pieprzem.
![](https://2.bp.blogspot.com/-j391fwdherU/UDiw6r9I3wI/AAAAAAAAFmc/wBhuMENNM8c/s320/DSC_1168.JPG)
600g polędwiczki wieprzowej
1/2 cebuli
grzyby:
-150g pieczarki
-150g kurki
1/4 łyżeczki przyprawy typu ''kucharek''
100g sera żółtego
pieprz
7-8 łyżek śmietany kremówki (double cream)
3 łyżki masła
WYKONANIE:
Polędwiczkę pokroić w plastry o grubości ok 1,5cm. Lekko rozbić tłuczkiem. Posypać i natrzeć obficie pieprzem.
Polędwiczki podsmażyć z obu stron na 2 łyżkach masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego.
![](https://3.bp.blogspot.com/-wH7qm3EGYkw/UDixKsg5laI/AAAAAAAAFmk/a_r5kqvQ1e0/s320/DSC_1180.JPG)
Kurki poddusić na 1 łyżce masła (ok 5 min) i 2-3 łyzkach wody. Dodać do polędwiczek razem z ''sokami'' z duszenia.
![](https://3.bp.blogspot.com/-9FTngNondOo/UDix6GszWpI/AAAAAAAAFm8/Fhd4BBu3EHg/s320/DSC_1186.JPG)
Cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę poddusić i dorzucić do polędwiczek.
![](https://1.bp.blogspot.com/-MZpeZv6kXzc/UDiyMBmKTuI/AAAAAAAAFnI/sgxDYClHkAY/s320/DSC_1192.JPG)
Kurki poddusić na 1 łyżce masła (ok 5 min) i 2-3 łyzkach wody. Dodać do polędwiczek razem z ''sokami'' z duszenia.
Cebulę i pieczarki pokrojone w kostkę poddusić i dorzucić do polędwiczek.
Dolać śmietanę.
![](https://3.bp.blogspot.com/-PwVOW65t_i4/UDi4FunSq2I/AAAAAAAAFn4/UagoJwB8abU/s320/DSC_1205.JPG)
Ser żółty zetrzeć i posypać po wierzchu dania.
![](https://4.bp.blogspot.com/-WPa_j38oDTA/UDi4KGE2lDI/AAAAAAAAFoA/KHi9MD9otG0/s400/DSC_1208.JPG)
Przykryć i zapiekać prze 40 min w 160st C (piekarnik z termoobiegiem)
![](https://4.bp.blogspot.com/-8SHwQGOOIoM/UDi5dpRaKTI/AAAAAAAAFoQ/a8Rr_j87I8I/s640/DSC_1223.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-Kfm0306BNFc/UDi5YTy_lTI/AAAAAAAAFoI/LeopRPZnsYQ/s640/DSC_1212.JPG)
Ser żółty zetrzeć i posypać po wierzchu dania.
Przykryć i zapiekać prze 40 min w 160st C (piekarnik z termoobiegiem)
Komentarze
Gdyby nie fakt,że kurki sa tu bardzo drogie (2£ za 100g; dla porównania 600g polędwiczki kosztowało 4.50£) to bym zrobiła te poledwiczki z samymi kurkami...
1) usunąć masło. Podmazyc na spryskanej olejem patelni , dolać kilka łyżek (3-4) wody i dusić, zarówno pieczarki jak i kurki.
2) ser żółty zastapić mozarellą light, zmiejszyć porcję albo usunąć całkowicie
3) śmitane zastąpić mlekiem chydum. Lu zrobic pół na pół.
4) Przypuszczam,że bez sera i śmietany trzeba bedzie sos zageścić. Po upieczniu wyjąć mięso, 1łyzkę (powinna jedna wystrczyć , ale nie jestem pewna)skrobi (maki) kukurydzianej rozmieszać z odrobiną mleka (lub wody) doalć do sosu i ciagle mieszając zagotować. Przełozyć mięso i gotowe. Dodam tylko, że porcja jest albo 2 duże albo 3 mniejsze, więc porcja sera czy śmietany tak naprawdę nie jest duża.
Powinno sie udac i po dukanowemu :)