Zapiekanka z warzywami
SKŁADNIKI:
4 średniej wielkości ziemniaki (ok 300g)
500g kalafiora (różyczki)
200g bekonu
1 por (160g)
1/2 papryki czerwonej
150g startego żółtego sera
1/2 kubka śmietany kremówki
1 kubek mleka
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka przyprawy chilli
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta pieprzu(nie dodaję soli, bekon jest dość słony i nadaje daniu wystarczająco smaku)
WYKONANIE:
Ziemniaki i kalafiora ugotować (nie solić wody)
![](https://1.bp.blogspot.com/-DGijMJaXZT8/T0AoFVqUXiI/AAAAAAAAD8w/5WLJwYSQ2ZU/s320/DSC_2141.JPG)
Pora pokroić w cienkie pół-krążki, bekon pokroić w kostkę i smażyć razem.
![](https://4.bp.blogspot.com/-OLAroSwX9a0/T0AoamowdXI/AAAAAAAAD9A/T7UVfkARIXg/s320/DSC_2149.JPG)
Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć ok 1 min. Część mleka wymieszać ze śmietana i mąką.
![](https://2.bp.blogspot.com/-Rd3YGrIkTq0/T0Aol3uxp0I/AAAAAAAAD9I/8VUIjv2lKCg/s200/DSC_2156.JPG)
Wlać do warzyw i boczku.Wymieszać.
![](https://2.bp.blogspot.com/-2tZHiuGqZ8U/T0AotqThe8I/AAAAAAAAD9M/h680Ud20r6Q/s320/DSC_2160.JPG)
Dolać resztę mleka, dodać chilli, czosnek i pieprz, wsypać połowę żółtego sera wymieszać i zostawić by gotowało się na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zamieszać w razie potrzeby.
![](https://4.bp.blogspot.com/-GgQKHnBgSys/T0Ao3oMgwvI/AAAAAAAAD9Q/H1ciOGPetDI/s320/DSC_2164.JPG)
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plastry i położyć na kalafior.
4 średniej wielkości ziemniaki (ok 300g)
500g kalafiora (różyczki)
200g bekonu
1 por (160g)
1/2 papryki czerwonej
150g startego żółtego sera
1/2 kubka śmietany kremówki
1 kubek mleka
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka przyprawy chilli
1 czubata łyżeczka czosnku granulowanego
szczypta pieprzu(nie dodaję soli, bekon jest dość słony i nadaje daniu wystarczająco smaku)
WYKONANIE:
Ziemniaki i kalafiora ugotować (nie solić wody)
Pora pokroić w cienkie pół-krążki, bekon pokroić w kostkę i smażyć razem.
Dodać paprykę pokrojoną w paseczki i smażyć ok 1 min. Część mleka wymieszać ze śmietana i mąką.
Wlać do warzyw i boczku.Wymieszać.
Dolać resztę mleka, dodać chilli, czosnek i pieprz, wsypać połowę żółtego sera wymieszać i zostawić by gotowało się na małym ogniu do czasu aż sos zgęstnieje. Zamieszać w razie potrzeby.
Ugotowany kalafior ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Ziemniaki pokroić w plastry i położyć na kalafior.
Komentarze