Wafle Nugatowe
Nie wyobrażam sobie świąt bez wafli... jeden z przysmaków , który pamiętam jeszcze z dzieciństwa,,,
Dziś moja ulubiona wersja - szybkie do zrobienia, ale trochę się bałagani....
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli (bez znaczenia, kwadratowe czy okrągłe)
1 kostka (250g) masła
2 łyżki kakao
3/4 szkl cukru pudru (albo nawet mniej)
1,5 szkl mleka w proszku
1 szklanka mleka
i dowolne dodatki, ja dodałam:
rodzynki (dla ''lepszego efektu'' rodzynki można uprzednio namoczyć w alkoholu)
wiórki kokosowe,
orzechy
pokrojone suszone śliwki
WYKONANIE:
Do większego garnka wrzucić masło, kakao, cukier puder i na małym ogniu rozpuścić, mieszać do połączenia składników- nie zagotować.
![](https://1.bp.blogspot.com/-YebC3M9ogi0/UrAXWE7gGPI/AAAAAAAAH7A/gTjc0M7VdF0/s320/DSC_0592.JPG)
Mleko zmiksować z mlekiem w proszku i dodać do garnka z masłem (masa może być gorąca, nie ma to znaczenia),dokładnie wymieszać.
![](https://1.bp.blogspot.com/-LR4vZ7F2wRQ/UrAXWGVQgkI/AAAAAAAAH7A/GOZRSoccIoc/s320/DSC_0593.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-6AdWx55Squ8/UrAXWL0CFYI/AAAAAAAAH7A/bYNfejdnCEo/s320/DSC_0596.JPG)
Do mikstury dodać dowolne dodatki. Wymieszać.
![](https://1.bp.blogspot.com/-rDLSlplDbFE/UrAXWFekYMI/AAAAAAAAH7A/x6DwA_loyEA/s320/DSC_0600.JPG)
Z paczki wafli zostawić dwa płaty wafli, resztę wkruszyć do masy (świeże wafle kruszą się idealnie w rękach)
![](https://3.bp.blogspot.com/-ZE2jN3hUZKI/UrAXWEorJUI/AAAAAAAAH7A/7QEtLzkurXQ/s640/DSC_0606.JPG)
Proponuję dodać połowę wafli i zamieszać masę, jeśli jest bardzo gęsta nie dodawać więcej pokruszonych wafli.
Rozsmarować całość na odłożonym płacie wafla, przykryć drugim, zawinąć w folię i przycisnąć czymś ciężkim ( książka będzie idealna).
![](https://1.bp.blogspot.com/-cnt9vd-qsc0/UrAXWJJ3ZvI/AAAAAAAAH7A/jrpY4zgyRrw/s320/DSC_0621.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-DpOvt3noTm8/UrAXWBJgf3I/AAAAAAAAH7A/Tu6gbTgwCDc/s320/DSC_0625.JPG)
Odstawić przynajmniej na kilka godzin.
![](https://3.bp.blogspot.com/-qHPNihsQv2c/XkMZpZs0CYI/AAAAAAAAXp8/yvsXXrpguNcVMUhAfEjkNCnpdcNKRpjfQCK4BGAYYCw/s640/wafle%2Bnugatowe.png)
![](https://2.bp.blogspot.com/-uhv-Mizl8ZQ/UrAXWASAYoI/AAAAAAAAH7A/Vd9VkBMdnWE/s640/DSC_0706.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-sJeeMdH68WA/UrAXWAHp_8I/AAAAAAAAH7A/Olxg6cXxr2I/s640/DSC_0708.JPG)
Smacznego
Edyta
Dziś moja ulubiona wersja - szybkie do zrobienia, ale trochę się bałagani....
SKŁADNIKI:
1 opakowanie wafli (bez znaczenia, kwadratowe czy okrągłe)
1 kostka (250g) masła
2 łyżki kakao
3/4 szkl cukru pudru (albo nawet mniej)
1,5 szkl mleka w proszku
1 szklanka mleka
i dowolne dodatki, ja dodałam:
rodzynki (dla ''lepszego efektu'' rodzynki można uprzednio namoczyć w alkoholu)
wiórki kokosowe,
orzechy
pokrojone suszone śliwki
WYKONANIE:
Do większego garnka wrzucić masło, kakao, cukier puder i na małym ogniu rozpuścić, mieszać do połączenia składników- nie zagotować.
Mleko zmiksować z mlekiem w proszku i dodać do garnka z masłem (masa może być gorąca, nie ma to znaczenia),dokładnie wymieszać.
Do mikstury dodać dowolne dodatki. Wymieszać.
Z paczki wafli zostawić dwa płaty wafli, resztę wkruszyć do masy (świeże wafle kruszą się idealnie w rękach)
Proponuję dodać połowę wafli i zamieszać masę, jeśli jest bardzo gęsta nie dodawać więcej pokruszonych wafli.
Rozsmarować całość na odłożonym płacie wafla, przykryć drugim, zawinąć w folię i przycisnąć czymś ciężkim ( książka będzie idealna).
Odstawić przynajmniej na kilka godzin.
![](https://3.bp.blogspot.com/-qHPNihsQv2c/XkMZpZs0CYI/AAAAAAAAXp8/yvsXXrpguNcVMUhAfEjkNCnpdcNKRpjfQCK4BGAYYCw/s640/wafle%2Bnugatowe.png)
Smacznego
Edyta
Komentarze