Green Thai Chicken Curry
Przepis zainspirowany wizytą w tajskiej restauracji. Niestety nie udało mi się dosłownie odtworzyć smaku tej potrawy,ale było blisko :)
SKŁADNIKI:
450g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki Green Thai Paste
400ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
100ml wody
1/2 kostki rosołowej
1 mała zielona papryczka chilli
2-4 łyżki groszku zielonego
1 łyżeczka brązowego cukru
250g ugotowanego ryżu basmati
WYKONANIE:
Przygotować produkty: Kurczaka, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chilli pokroić w plastry.
![](https://4.bp.blogspot.com/-wSPpZ0HKC5s/TsQw5ThYPWI/AAAAAAAACOw/s1In1BvJask/s320/DSC_0628.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-vZD8m5u4CKU/TsQw7cxaM2I/AAAAAAAACO4/JlR8lk8-LPw/s320/DSC_0632.JPG)
Rozgrzewamy wok i pryskamy lekko olejem. Podsmażamy cebule, czosnek i paprykę chilli przez około 2 minuty. Dodajemy green thai paste, smażymy kolejną minutę.
![](https://3.bp.blogspot.com/-peqqk6A6j6Q/TsQxEfRaCCI/AAAAAAAACPY/qcwuaRHAe70/s320/DSC_0645.JPG)
Dodać następnie mleko kokosowe, kostkę rosołową, wodę, liście limonki. Doprowadzić do wrzenia.
![](https://1.bp.blogspot.com/-VI5wOs0xVuE/TsQxGZfDIFI/AAAAAAAACPg/J1q2MqZqxqA/s320/DSC_0666.JPG)
Na gotujący się wywar wrzucić kawałki piersi z kurczaka.
![](https://1.bp.blogspot.com/-KsiQu4YtU7M/TsQxH1nql9I/AAAAAAAACPo/pbdoKzVAwJU/s320/DSC_0668.JPG)
Gotować na wolnym ogniu około 7-10 min i dorzucić cukinię, gotować kolejne 5-10 min. Gdy kurczak będzie miękki, dodać sos rybny, cukier, limonkę i groszek zielony. Gotować wszystko około 3 min.
![](https://4.bp.blogspot.com/-nTuEPVXGHIM/TsQxMnF7PeI/AAAAAAAACQA/JwBluCDRDPg/s400/DSC_0681.JPG)
Podawać z ryżem.
![](https://1.bp.blogspot.com/-CdD4TxMq0SU/TsQw2Ow9ngI/AAAAAAAACOg/2pmldOWuhrg/s640/4.JPG)
![](https://2.bp.blogspot.com/-JpKwQr6_-Zw/TsQw0Mz4HuI/AAAAAAAACOY/KC8zOinvooM/s640/3.JPG)
![](https://4.bp.blogspot.com/-vcS7hhuh86c/TsQwvO8t_rI/AAAAAAAACOI/wH4XGrbhAoc/s640/1.JPG)
Smacznego
Edyta
SKŁADNIKI:
450g piersi z kurczaka
1 mała cukinia
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki Green Thai Paste
400ml mleka kokosowego
1 łyżka sosu rybnego
sok z 1/2 limonki
100ml wody
1/2 kostki rosołowej
1 mała zielona papryczka chilli
2-4 łyżki groszku zielonego
1 łyżeczka brązowego cukru
250g ugotowanego ryżu basmati
4 liście limonki (kaffir lime leaves)
WYKONANIE:
Przygotować produkty: Kurczaka, cukinię i cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Chilli pokroić w plastry.
Rozgrzewamy wok i pryskamy lekko olejem. Podsmażamy cebule, czosnek i paprykę chilli przez około 2 minuty. Dodajemy green thai paste, smażymy kolejną minutę.
Dodać następnie mleko kokosowe, kostkę rosołową, wodę, liście limonki. Doprowadzić do wrzenia.
Na gotujący się wywar wrzucić kawałki piersi z kurczaka.
Gotować na wolnym ogniu około 7-10 min i dorzucić cukinię, gotować kolejne 5-10 min. Gdy kurczak będzie miękki, dodać sos rybny, cukier, limonkę i groszek zielony. Gotować wszystko około 3 min.
Podawać z ryżem.
Smacznego
Edyta
Komentarze
cudowne łącznie owoców z warzywami, mięsem i pikantnością :)