Enchiladas Dukanadas
''Enchiladas Dukanadas''- czyli z serii: ''wymysły po dukanowemu " dziś na styl meksykański :)
SKŁADNIKI:
10 sztuk
550g piersi z kurczaka
1 mała zielona papryka
1 kubek ''ubitego'' świeżego szpinaku
450 ml (ok 2 szkl) mleka chudego
450ml (ok 2 szkl) wody
1 kostka rosołowa
1 płaska łyżka masła (można ewentualnie ominąć)
3-4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka przyprawy chilli
2 szczypty mielonego kminku
''odchudzona'' mozzarella do posypania (ilość dowolna)
Naleśniki otrębowe
Naleśniki przygotować wedle tego przepisu : NALEŚNIKI . Zrobić potrójną porcję.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka upiec na grillu elektrycznym (lub można ugotować).
![](https://2.bp.blogspot.com/-HnS2UuM1Co8/TrCmFND_AkI/AAAAAAAABOo/QuBULZFIQPY/s320/DSC_0420.JPG)
Papryczkę pokroić w mniejsze kawałki i również upiec na grillu elektrycznym (ewentualnie w piekarniku)
![](https://4.bp.blogspot.com/-GdpR0i8Ijj0/TrCmJopOquI/AAAAAAAABOw/g9vqOPSIkoE/s320/DSC_0425.JPG)
Gdy papryka będzie miękka, zdjąć skórę , która odchodzi. Papryczkę pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Dorzucić szpinak i przyprawę chilli. (jeszcze nie miksować)
Ilość szpinaku: szpinak lekko porwany i uciśnięty w kubku
![](https://1.bp.blogspot.com/-VWmWJe0OFtU/TrCmOD7ge6I/AAAAAAAABQI/oOxiIphTdV0/s320/DSC_0428.JPG)
Przyrządzić sos.
Zagotować w czajniku wodę. Do naczynia wrzucić kostkę rosołową i zalać 450 ml wody. Wymieszać aż się kostka rozpuści.
![](https://3.bp.blogspot.com/-rORQhi2dGg0/TrCmYjtJexI/AAAAAAAABPI/OHfl5K8ivGg/s320/DSC_0432.JPG)
Dolać mleko (może być zimne) - wymieszać.
![](https://3.bp.blogspot.com/-g4fwVTXwD2A/TrCmf2FX1QI/AAAAAAAABPY/kGf3iYlVEHI/s320/DSC_0442.JPG)
W głębszej patelni rozpuścić masło (można ewentualnie spryskać patelnię olejem) i przecisnąć przez praskę czosnek- podsmażyć.
![](https://3.bp.blogspot.com/-H6HwZZbNcG0/TrCmU7GwveI/AAAAAAAABPA/vOXAq69wvoI/s320/DSC_0430.JPG)
Gdy zacznie łapać lekko złotawy kolor wlać mieszankę mleka z bulionem, zostawiając około 250ml.
![](https://1.bp.blogspot.com/-xWhLR7U4PRg/TrCmi45Yn0I/AAAAAAAABPg/1UgyKvmo4As/s320/DSC_0451.JPG)
Zagotować.
Do pozostałego płynu dodać mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać i wlać do reszty sosu na patelni.
![](https://2.bp.blogspot.com/-TyaHibYbNwI/TrCmmf_BeLI/AAAAAAAABPo/8HibPQxKToQ/s320/DSC_0453.JPG)
Zagotować , ciągle miesząc, aż sos uzyska kremową konsystencję. Jeśli będzie za gęsty można dolać więcej wody lub mleka.
![](https://3.bp.blogspot.com/-7MNkaBJA2Nk/TrCmqmmVzpI/AAAAAAAABPw/UmEKIsVVs74/s400/DSC_0461.JPG)
Połowę sosu wlać do blendera gdzie znajduje się szpinak i papryka.
![](https://2.bp.blogspot.com/-XgQy_Ytmj-s/TrCm1xwXj0I/AAAAAAAABRs/BEvK9R4Df_E/s320/DSC_0476.JPG)
SKŁADNIKI:
10 sztuk
550g piersi z kurczaka
1 mała zielona papryka
1 kubek ''ubitego'' świeżego szpinaku
450 ml (ok 2 szkl) mleka chudego
450ml (ok 2 szkl) wody
1 kostka rosołowa
1 płaska łyżka masła (można ewentualnie ominąć)
3-4 ząbki czosnku
2 czubate łyżki mąki kukurydzianej
1 łyżeczka przyprawy chilli
2 szczypty mielonego kminku
''odchudzona'' mozzarella do posypania (ilość dowolna)
Naleśniki otrębowe
Naleśniki przygotować wedle tego przepisu : NALEŚNIKI . Zrobić potrójną porcję.
WYKONANIE:
Piersi z kurczaka upiec na grillu elektrycznym (lub można ugotować).
Papryczkę pokroić w mniejsze kawałki i również upiec na grillu elektrycznym (ewentualnie w piekarniku)
Gdy papryka będzie miękka, zdjąć skórę , która odchodzi. Papryczkę pokroić w kostkę i wrzucić do blendera. Dorzucić szpinak i przyprawę chilli. (jeszcze nie miksować)
Ilość szpinaku: szpinak lekko porwany i uciśnięty w kubku
Przyrządzić sos.
Zagotować w czajniku wodę. Do naczynia wrzucić kostkę rosołową i zalać 450 ml wody. Wymieszać aż się kostka rozpuści.
Dolać mleko (może być zimne) - wymieszać.
W głębszej patelni rozpuścić masło (można ewentualnie spryskać patelnię olejem) i przecisnąć przez praskę czosnek- podsmażyć.
Gdy zacznie łapać lekko złotawy kolor wlać mieszankę mleka z bulionem, zostawiając około 250ml.
Zagotować.
Do pozostałego płynu dodać mąkę kukurydzianą. Dokładnie wymieszać i wlać do reszty sosu na patelni.
Zagotować , ciągle miesząc, aż sos uzyska kremową konsystencję. Jeśli będzie za gęsty można dolać więcej wody lub mleka.
Połowę sosu wlać do blendera gdzie znajduje się szpinak i papryka.
Zmiksować wszystko razem i przelać miksturę do pozostałego sosu na patelni.
![](https://2.bp.blogspot.com/-NIjannJnQWw/TrCm61Uwm9I/AAAAAAAABQM/CdbpStb0ACU/s320/DSC_0481.JPG)
Wymieszać dokładnie przyprawiając dwoma szczyptami kminku.
![](https://2.bp.blogspot.com/-UuSKWnDeNAI/TrCnAVLC1bI/AAAAAAAABQU/QN7raD3WqlI/s320/DSC_0485.JPG)
Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki, następnie polać je połową sosu i dokładnie wymieszać.
![](https://3.bp.blogspot.com/-kcJFJip_IQE/TrCnFHg59eI/AAAAAAAABQc/gGc8GnllfeU/s320/DSC_0487.JPG)
Mieszankę nakładać po łyżce na naleśniki , zawinąć
![](https://3.bp.blogspot.com/-NKtcWprINQg/TrCnWPdJEVI/AAAAAAAABQ0/0mEsOYl_0uY/s400/DSC_0506.JPG)
Przełożyć do blaszki. Resztą sosu polać każdy naleśnik i posypać wszystko serem.
![](https://3.bp.blogspot.com/-DlEhHhhStwg/TrCnafYBvgI/AAAAAAAABQ8/JeMUiPXJwsU/s400/DSC_0512.JPG)
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st) na około 30 min, najlepiej pod przykryciem przez pierwsze 20 min, potem odkryć i normalnie zapiekać.
![](https://1.bp.blogspot.com/-PWGcAX76ZKY/TrCno_iMN5I/AAAAAAAABRU/rzXaLaRH9MI/s320/DSC_0536.JPG)
Gotowe
![](https://2.bp.blogspot.com/-L0SuX5tdB-g/TrCnt9PtEoI/AAAAAAAABRc/awJLws22_IA/s640/DSC_0552.JPG)
![](https://3.bp.blogspot.com/-vJV1t6fxFdc/TrCn3cY9gRI/AAAAAAAABRw/5RV6m6zIf6k/s640/DSC_0573.JPG)
![](https://1.bp.blogspot.com/-cKkAT1xe-IA/TrCny2dzPiI/AAAAAAAABRk/gTxMGFZAGOA/s640/DSC_0554.JPG)
Smacznego
Edyta
Wymieszać dokładnie przyprawiając dwoma szczyptami kminku.
Pierś z kurczaka pokroić w drobne kawałki, następnie polać je połową sosu i dokładnie wymieszać.
Mieszankę nakładać po łyżce na naleśniki , zawinąć
Przełożyć do blaszki. Resztą sosu polać każdy naleśnik i posypać wszystko serem.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika (180 st) na około 30 min, najlepiej pod przykryciem przez pierwsze 20 min, potem odkryć i normalnie zapiekać.
Gotowe
Smacznego
Edyta
Komentarze